Atletika

Ena Mijić osvajačica 60 medalja: Od ulične trke do bh. krune

Ena Mijić osvajačica 60 medalja: Od ulične trke do bh. krune
Foto: N.N. | Ena Mijić osvajačica 60 medalja: Od ulične trke do bh. krune

Višestruka šampionka BiH u atletici Ena Mijić iz Prijedora bilježi uspjehe, broji medalje i juri norme za velika juniorska takmičenja.

Među ovogodišnjim uspjesima su pobjeda na uličnoj trci "Prnjavor 2018" u konkurenciji pionirki, drugo mjesto na uličnoj trci "Vivićita", treće mjesto na "Belom krosu" u Srbiji, takođe u konkurenciji pionirki, a nedavno je trijumfovala na Malim olimpijskim igrama za osnovce u trci na 800 metara.

"Želim da napredujem, da popravim lične rekorde. Nadam se pozivu u reprezentaciju na Balkansko prvenstvo, koje će u junu biti održano u Istanbulu, a kasnije ću se pripremati za kroseve i pokušaću da ispunim normu za Evropsko prvenstvo za mlađe juniore u disciplini 2.000 stipl. Blizu sam norme, vjerujem da ću uspjeti", rekla je četrnaestogodišnja Ena Mijić.

Osvajačica 60 medalja se atletikom počela baviti 2013, ali to joj nije bio prvi izbor.

"U četvrtom razredu sam pobijedila na uličnoj trci u Prijedoru, trener Siniša Marčetić je primijetio moj talenat i tada je sve počelo. On je zaslužan za sve moje rezultate i zahvalna sam što treniram kod njega. Nakon te pobjede sam počela da treniram u Školi trčanja Lusije Kimani, a sada sam u AK Banjaluka. Trenirala sam i odbojku tri godine, međutim, kada sam vidjela da bez treninga pobjeđujem u atletskim trkama odlučila sam da se posvetim tom sportu. Volim atletiku i nadam se da ću se tim sportom baviti dugo", rekla je Mijićeva.

Mlada šampionka živi u Prijedoru, a ponekad dolazi u Banjaluku na treninge. Nije joj uvijek lako, ali voli atletiku.

"Pretežno treniramo u Prijedoru, ima nas dosta takmičara, ali jednom sedmično odem u Banjaluku kako bih trenirala. U Prijedoru treniramo na betonu, što nije dobro za noge, veće su mogućnosti povreda, ali zasad tako moramo, jer nemamo tartan stazu", dodaje Mijićeva, višestruka prvakinja RS i BiH u konkurencijama cicibanki, mlađih pionirki i starijih pionirki u disciplinama od 600 do 2.000 metara, te u krosu.

Mijićeva u kolekciji ima i titulu pravakinje BiH na stazi u konkurenciji mlađih pionirki i stariji pionirki u discipini 2.000 metara, te u konkurenciji mlađih juniorki u disciplini 1.500 metara.

Odlična učenica

Ena Mijić nije samo uspješna na atletskoj stazi već i u školi. Pohađa deveti razred Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Prijedoru.

"Nije lako uskladiti sve obaveze, ali nađem vremena za sve. Odličan sam učenik, a idem i na časove engleskog jezika. Išla sam i na takmičenja iz istorije. Prva sam bila na opštinskom i šesta na regionalnom takmičenju, tu su i prvo mjesto na republičkom takmičenju u trci na 800 metara, kao i treće u odbojci na opštinskom", rekla je Mijićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije