Atletika

Jelena Gajić za "Nezavisne": 2019. najbolja godina, ali to nije maksimum

Jelena Gajić za "Nezavisne": 2019. najbolja godina, ali to nije maksimum
Foto: N.N. | Jelena Gajić za "Nezavisne": 2019. najbolja godina, ali to nije maksimum

Jelena Gajić, atletičarka Prnjavora, kaže da je 2019. njena najbolja godina, ali samo do sada, jer vjeruje da može još mnogo da postigne u svijetu atletike.

A u svijet "kraljice sportova" ušla je sa 11 godina.

"Atletiku sam počela trenirati sasvim slučajno nagovorom drugarice 2008. godine. Otišle smo na prvi trening u Atletski klub Prnjavor, a iako sam sa samo 11 godina pješke išla sama na treninge i pješačila pet kilometara u jednom pravcu, svidjelo mi se i zadržala sam se u tom sportu, a i u klubu", počela je priču za "Nezavisne" Gajićeva.

Kako bi išla u školu i na treninge, dnevno je pješačila 20 kilometara, nije joj bilo teško, jer je to voljela, a atletika je prvi i jedini sport kojem se posvetila.

"Da zavolim atletiku, vjerovatno je presudilo to što nas je bilo 25-30 na treningu i bilo mi je zanimljivo da se 'trkam' sa klupskim kolegama. Iako sam imala samo 11 godina, imala sam taj zdravi takmičarski duh", rekla je bh. šampionka, koja, kako kaže, za hobi nema vremena jer je 24 sata dnevno posvećena fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, treningu i oporavku.

Ističe da radi na oba fronta, a  najponosnija je na titulu balkanske juniorske prvakinje, pobjedu na ekipnom prvenstvu Evrope i što je mnogo puta ove godine popravljala rekord RS.

"Sezona 2019. je definitivno moja najbolja godina, ali, ipak, ne smatram da sam dala maksimum. Tu su se izdvojile titule državne prvakinje na 800 metara i 400 metara, drugo mjesto na Seniorskom prvenstvu Balkana, 16. mjesto na Evropskom mlađeseniorskom prventsvu i prvo mjesto na ekipnom prvenstvu Evrope", s ponosom priča Gajićeva i o planovima za 2020. nastavlja:

"Teško mi je u ovom trenutku reći bilo šta o planovima za atletiku jer imam prevelike obaveze na fakultetu koje me mnogo ometaju već u trenažnom procesu. Ali želja mi je da se približim normi za Evropsko prvenstvo i oborim rekord BiH u dvorani, za koji mi nedostaje nekoliko stotinki."

Na pitanje gdje se vidi za pet godina kada je sport u pitanju, odgovorila je:

"Teško pitanje, ali kao i svakom sportisti, san m je nastup na Olimpijskim igrama."

Znamo da u našem sportu finansije, odnosno nedostatak novca, stvaraju velike probleme, a izuzetak nije ni atletičarka Prnjavora.

"Finansije su generalno najveći problem kad dođete do respektabilnijeg rezultata. Ulaganja svakom sekundom bi trebalo da budu veća, potrebne su mi bolje pripreme i bolji oporavak. Nažalost, nisam sponzorisan sportista, sve što sam ove godine istrčala, istrčala sam iz minimalnih uslova. Zahvaljujući klubu i treneru Jakovljeviću", rekla je Gajićeva.

Želi da se atletika digne na viši nivo

Jedna od želja u 2020. Jeleni Gajić je vezana za bolje uslove za sve atletičare u BiH.

"Voljela bih da se atletika u BiH podigne na viši nivo, jer ipak je to 'kraljica sportova'. Imamo dosta vrhunskih atletičara, a naš najveći primjer je Amel Tuka, vicešampion svijeta. Isto tako bih voljela da ostanem u BiH i da se omoguće bolji uslovi za napredak", rekla je Gajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije