Atletika

Novaković oborio rekord iz 2003.

Novaković oborio rekord iz 2003.
Foto: N.N. | Novaković oborio rekord iz 2003.

Atletičar banjalučkog Borca Aleksandar Novaković oborio je rekord RS iz 2003. godine pošto je na mitingu u Osijeku kuglu bacio 19,63 metra.

Prethodni rekord držao je Borivoje Stanić iz Glasinca rezultatom 19,53 metra, ali je Novaković odličnim hicem u nedjelju postavio novi i trijumfovao.

"Srećan sam zbog obaranja rekorda i ovo je potvrda da spadam među naše najbolje atletičare, a drago mi je i što je ovo trenutno po IAAF tablicama najvredniji rezultat u RS", rekao je Novaković i dodao:

"Takođe, ovaj rezultat je blizu norme koja je bila potrebna za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru (20,50 metara), a želim da se približim normi za Igre u Tokiju 2020. Sada su drugačija pravila za odlazak na OI, tako da će u Tokiju nastupiti 32 atletičara sa najboljim rezultatima na svijetu. To je veoma teško ostvariti, posebno u našim uslovima kada se sam finansiram, dosta je troškova, ali trudim se. Klub plaća putne troškove, a ostalo je na atletičarima, tako da mnogi odustaju od sporta."

Dvadesettrogodišnji momak iz Krnjeuše, kod Petrovca, atletikom se počeo baviti 2012. godine i nije bilo dileme koju će disciplinu izabrati.

"Od početka bacam kuglu. Kod nas u Krnjeuši je tradicija bacanje kamena s ramena, pa otuda i odluka da počnem da bacam kuglu", rekao je Novaković.

Rekord iz Osijeka biće mu podstrek da se bori za još bolje rezultate.

"Cilj mi je da se približim granici od 20 metara. Ove sezone ću nastupati na jačim mitinzima u regionu, trudiću se da se spremim za svako takmičenje, dobro treniram i vjerujem da će i rezultat doći", istakao je atletičar Borca.

Kada je riječ o mitingu u Osijeku, drugo mjesto u bacanju kugle zauzeo je Vojislav Grubiša iz Borca. Prva mjesta osvojili su njegove klupske kolege Slađana Jagodić u skoku uvis i skoku udalj, Dejan Ćejić u trci na 100 metara, Luka Ivičić je u skoku s motkom bio drugi, a Ena Jahić druga u trci na 100 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije