Atletika

Pratite nas na Google news

Osman Junuzović: Od bitke za život do borbe za OI

Osman Junuzović: Od bitke za život do borbe za OI
Foto: N.N. | Osman Junuzović: Od bitke za život do borbe za OI
Maja Predragović

Borba za život i pitanje da li će stati na noge su iza jednog od najboljih atletičara BiH Osmana Junuzovića, sjeti se i danas teških trenutaka, ali sada su mu misli usmjerene ka pobjedama i borbi da ode na Olimpijske igre.

Da li ćemo ga gledati na najvećem sportskom takmičenju, vidjećemo, ali on je najveću bitku već dobio - živ je i ponovo pobjeđuje. Posljednju pobjedu je ostvario u nedjelju u Banjaluci, gdje je slavio u trci na 10 kilometara održanoj u sklopu Banjalučkog polumaratona.

"Bilo je super. Od početka sam krenuo ritmom koji meni odgovara, međutim desio se nesporazum. Jedan policajac mi je rekao da produžim pravo, a trebalo je da skrenem desno i 600 metara sam više istrčao. Kasnije sam vidio da je ispred mene pet-šest trkača, uspio sam da dođem do druge pozicije, ali na kraju je ispravljena greška i priznata mi je pobjeda", rekao je za "Nezavisne" Junuzović, na čijem je satu, kada je ušao u cilj, stajalo vrijeme od 31:20 minuta.

Ne tako davno, preživljavao je teške trenutke, a njegov pakao je počeo krajem 2017. nakon povrede.

"Okliznuo sam se na treningu i povrijedio išijadikus (najduži nerv u tijelu). Otišao sam liječniku i pogrešno su mi dali injekciju, unijeli su mi infekciju i bukvalno sam se borio za život. U bolnici u  Tuzli sam ležao 45 dana, cijela godina mi je propala. Kada sam izašao iz bolnice, liječnici su mi rekli da dvije godine neću moći da šetam, međutim nakon dva mjeseca bio sam prvak države i vratio sam se munjevitom brzinom tamo gdje pripadam. Hvala svima koji su vjerovali u mene i koji su i danas uz mene i, ako bog da, tek me očekuju najbolji rezultati", rekao je dvadesetpetogodišnji atletičar Doboj Istoka.

Dodaje da je bilo mnogo teških trenutaka:

"Ne bih izdržao da nisam bio psihički jak. I doktori su mi rekli, da nisam sportista, da nije jako tijelo, ne bih ni preživio. Više od 200 injekcija i raznih antibiotika sam primio, sve sam izdržao i razmišljao sam samo o jednom - kada ustanem iz kreveta i stanem na noge, da li ću moći da trčim. Imao sam bolove, ali uspio sam. Prvo sam trčao 500 metara, zatim kilometar, dva km... pa sam dogurao nekako na pola sata i ubrzo sam počeo da treniram normalno."

Sa 67 kilograma je spao na 48.

"Izgubio sam mišiće... Sve sam morao ispočetka, kao dijete koje počinje da hoda", prisjeća je Junuzović kako je bilo prošle godine.

Ali, sada su misli mnogo vedrije. Trećeplasirani sa prvih Evropskih igara u Bakuu 2015. (3.000 metara zapreke), prvak Balkana na 3.000 metara sa zaprekama, šampion BiH na 3.000 metara, 3.000 metera sa zaprekama, 5.000 metara, 8.000 metara u krosu i 10.000 metara na stazi i pobjednik brojnih trka u BiH i regionu pravi planove za velika takmičenja.

"Ove godine mi je cilj da odbranim titule na Prvenstvu Balkana i Kupu Evrope, ali i da se borim za norme za Evropsko i Svjetsko prvenstvo, i ako bog da, za najveće takmičenje - Olimpijske igre. Do OI je veoma teško doći, norme su jake, sada su još i pooštrene, ali vjerujem u sebe i svog trenera i vjerujem da ću na 3.000 metara zapreke ispuniti normu, koja iznosi 8,22. Moj najbolji rezultat prije tri godine je bio 8,50", rekao je Junuzović.

Da bi došao do norme, potrebno je dosta treninga, ali i jakih takmičenja.

"Problem je što u regionu nema puno tih trka, pa moram na tražim jake mitinge u zemljama poput Njemačke i Austrije. Do tih mitinga je teško doći bez menadžera, ali borim se", dodaje Junuzović, koji nema ni sponzore, klub pomaže koliko može, pa se, kako kaže, bori kako zna.

"Kraljicu sportova" zavolio kao osnovac

Njegova ljubav prema atletici počela je 2005.

"Sve je počelo kada je nastavnik tjelesnog prepoznao moj talenat i rekao da bih mogao biti uspješan u atletici. Otišao sam na jedan trening na stadion u Klokotnici i upoznao trenera Jasmina Mujića i sa samo 10 dana pravoga treninga sam otišao na Prvenstvo BiH u krosu i uzeo bronzanu medalju. Zavolio sam 'kraljicu sportova' atletiku i od tada sam mnogo toga osvojio, te stekao veliki broj prijatelja diljem svijeta", rekao je Junuzović.

Brojke

2015. bio treći na 3.000 m sa zaprekama na prvim Evropskim igrama.

2017. bio prvak Balkana na 3.000 metara sa zaprekama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije