Atletika

Pratite nas na Google news

Pezer nakon zlata na Balkanijadi: Ima prostora za napredak

Pezer nakon zlata na Balkanijadi: Ima prostora za napredak
Foto: Facebook | Pezer zlatni na Balkanijadi, Mujezinović stigao do srebra
Maja Predragović

Bh. atletičar Mesud Pezer osvojio je zlatnu medalju u bacanju kugle na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, gdje je Abedin Mujezinović na 800 metara stigao do srebra.

Pezer je u subotu kuglu bacio 20,75 metara za treće uzastopno zlato na Balkanijadi. Slavio je ispred reprezentativca Srbije Asmira Kolašinca (20,38), dok je bh. atletičar Kemal Mešić bio šesti (19,34).

"Zlatom sam prezadovoljan, a jako me raduje što imam mnogo prostora da napredujem. U subotu sam imao malih problema sa tehnikom, ali na kraju je sve ispalo kako treba. Konkurencija je bila jaka, međutim zbog klizavog kruga svi smo manje bacali nego što zaista vrijedimo", rekao je Pezer za "Nezavisne".

Pezer se nakon Istanbula sprema za takmičenje u Madridu, koje će biti 21. februara.

"To je jedno od najjačih dvoranskih takmičenja u atletici i pokušaću da zabilježim dobar nastup. Što se tiče ove godine, želim da se što bolje spremim za Olimpijske igre u Tokiju za koje već imam normu, a nakon Igara da se spremim i borim za medalju na Evropskom prvenstvu", rekao je Pezer.

Mujezinović je bio drugi na 800 metara (1:50.75 minuta) i zahvaljujući njegovoj i Pezerovoj medalji muška bh. reprezentacija je zauzela četvrto mjesto, a ukupno bh. selekcija je bila osma u konkurenciji 21 selekcije. Po statistici medalja najuspješniji su Rumuni sa pet zlatnih, dvije srebrne i pet bronzanih medalja, a slijede Ukrajina (5-1-1) i Turska (3-7-6), koja je imala najviše medalja - 16, ali manje zlatnih od Rumunije i Ukrajine.

Poredak ostalih bh. atletičara i atletičarki: 800 m: 12. Jelena Gajić 2:16.98; bacanje kugle: 4. Mediha Salkić 14.77, 6. Gorana Tešanović 14.08 m; 3.000 m: 5. Osman Junuzović 8:17.16; 1.500 m: 7. Stefan Ćuković 3:54.65, 9. Dušan Babić 3:57.28; troskok: 13. Sedin Heco 15.06 m. štafeta 4x400 m: 4. BiH (Stefan Kotoran, Babić, Ćuković, Faris Ibrahimpašić) 3:28.87.

"Čestitke Pezeru i Mujezinoviću. Kao selektor sa dvije medalje u ovakvoj konkurenciji sam izuzetno zadovoljan. Ostali članovi muške ekipe su se takmičili u granicama svojih trenutnih mogućnosti i nadam se da će formu i borbu za normu na velikim takmičenjima uspješno realizovati. Nadamo se odličnoj otvorenoj sezoni. Ako znamo da atletičari rade bez atletske dvorane (najbliža dvorana je u Beogradu, gdje atletičari idu na dan takmičenja), činjenica da je 13 atletičara ispunilo ABAF norme i došlo na Balkanske igre je veliki uspjeh atletike u BiH", rekao je Elvir Krehmić, selektor muške reprezentacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije