Atletika

Prijavljeno više od 100 maratonaca

Prijavljeno više od 100 maratonaca
Foto: N.N. | Prijavljeno više od 100 maratonaca

Za 1. banjalučki noćni "Dukat fit maraton" prijavljeno je više od 100 maratonaca, a organizatori su istakli da se Banjaluka ovim događajem svrstala rame uz rame sa svjetskim metropolama. Trka će biti 29. septembra, baš kao i još nekoliko trka koje će biti organizovane u sklopu ovog događaja.

"Prije tri godine smo došli na ideju da radimo noćnu uličnu trku na pet km, sljedeće godine smo imali i polumaraton i tada sam obećao da ćemo organizovati i maraton, trku koju Banjaluka zaslužuje. Za nas je iznenađenje da imamo više od 100 prijavljenih maratonaca, broj polumaratonaca je limitiran zbog staze na 600, a imamo, do sada, prijavljenih oko 400. Pored maratona i polumaratona imamo i 'Nektar free run' trku na pet kilometara na kojoj očekujemo nekoliko stotina učesnika", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor Asocijacije za sport, koja u saradnji sa Atletskim klubom Borac organizuje maraton.

On je dodao da Asocijacija za sport ima ideju da razvija sport i promoviše zdrav život i da su zbog toga odlučili da organizuju ovako zahtjevan događaj kao što je trka na 42.195 metara. Takođe, ovaj maraton će biti zvanično prvenstvo BiH i RS, tako da će prvi put trkači iz BiH moći na svom tlu da se bore za titulu u ovoj disciplini.

"Drago mi je što se nalazimo u istorijskim trenutku za maratonsko trčanje u Banjaluci. Trčaće se šest krugova po sedam kilometara, a staza je dobila međunarodni sertifikat", rekao je Nebojša Matijević, trener u AK Borac, i dodao da postoji mogućnost da bh. olimpijka Lusija Kimani bude ili promoter ili učesnik maratona.

Srđan Samardžić, višestruki prvak BiH u polumaratonu, koji će za vikend u Sarajevu trčati Prvenstvo BiH i Balansko prvenstvo u polumaratonu, neće biti spreman za maraton u Banjaluci, ali trčaće ulicama grada na Vrbasu.

"Nastupiću u polumaratonu i tako podržati 'Dukat fit maraton', a očekujem veoma dobar rezultat", rekao je Samadžić i dodao:

"Velika je čast za atletičara da postane prvi državni prvak u svojoj zemlji. Maraton je zahtjevna disciplina, iziskuje dugotrajno fizičko i psihičko pripremanje. Takođe, nadam se da ća nagrada od 1.000 KM za atletičara koji istrči trku ispod 2.30 privući ozbiljnije takmičare. To je jako vrijeme, ako znamo da je olimpijska norma 2.20."

Milka Stanivuković, PR menadžer "Banjalučke pivare", istakla je da ova kompanija nastoji da podrži što veći broj sportskih događaja, a među njima je i trka "Nekar free run", te da je "Banjalučka pivara" pripremila brojna iznenađenja i nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije