Košarka

Dejan Musli za 'Nezavisne': 'Orlovima' nikad neću reći "ne"

Dejan Musli za 'Nezavisne': 'Orlovima' nikad neću reći "ne"
Foto: N.N. | Dejan Musli za 'Nezavisne': 'Orlovima' nikad neću reći "ne"

Za mene učešće u takmičenjima za nacionalni tim Srbije predstavlja čast i zadovoljstvo. Ukoliko selektor Aleksandar Đorđević smatra da ja pripadam tom elitnom društvu i ukoliko imam osmišljenu ulogu, uvek ću se odazvati jer smatram da je čast igrati za boje svoje zemlje.

Rekao je ovo za "Nezavisne" košarkaš Bamberga i potencijalni reprezentativac Srbije Dejan Musli, koji je krajem prošle godine napustio Unikahu i pojačao njemački tim. Od dolaska u Bamberg pruža odlične partije kako u prvenstvu, tako i u Evroligi, gdje je nedavno protiv Makabija zabilježio 20 poena i sedam skokova za samo 20 minuta na parketu. Centar, rođen u Prizrenu prije 27 godina, je u mlađim kategorijama bio neizostavan među "orlovima", a nedavno je dobio poziv i za seniorsku selekciju. Ipak, klub je stao na put njegovim snovima da zaigra u najdražem dresu.

"Do 19. godine medalje i odličja su bili moja svakodnevica u reprezentativnim selekcijama. Nakon toga dugo nisam dobio poziv niti jednog selektora do prošle godine i poziva Đorđevića kako bih bio deo tima u dve kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini. Ipak, čelnici Unikahe nisu dozvolili da Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević i ja napustimo Malagu na tri dana i učestvujemo u istim", kaže Musli.

NN: Stigli ste nedavno u Bamberg. Kakvi su utisci o samom gradu, klubu i njemačkoj ligi?

MUSLI: Nedavno sam stigao u Bamberg, grad je simpatičan i ne tako velik, što mi savršeno odgovara. Okolinu nisam posetio jer mi to obaveze ne dozvoljavaju, veoma je gust raspored, dve utakmice nedeljno. Nadam se da ću u jednom trenutku na proleće ili početkom leta moći da obiđem i okolinu Bamberga i posetim sve znamenitosti. Nemačka liga je ozbiljna u svakom smislu, što zbog organizacije, što zbog odličnih atleta u timovima lige. Iako se smatra za zemlju fudbala, sasvim je zastupljena i košarka. Sve u svemu - zadovoljan sam.

NN: Koji su klupski ciljevi ove sezone na domaćem planu i u Evroligi?

MUSLI: Najviši mogući, ali naravno mnogo faktora će odrediti konkretne rezultate. Voleo bih da budemo u plej-ofu Evrolige. Što se tiče nemačke lige, daćemo sve od sebe da igramo finale.

NN: Za Andreu Trinkijerija, trenera Bamberga, često govore da zna biti prestrog prema igračima kad rezultati ne idu po planu. Kakav ste Vi utisak stekli o njemu do sada?

MUSLI: Ja sam prezadovoljan Trinkijerijem! Krase ga inteligencija, poznavanje košarke, strategije, ali reći ću vam i da on odlično procenjuje ljude, odličan je psiholog i kako kod vas u Bosni kažu: "Ništa ja tu ne bi' mijenj'o". Trener nam je sada na oporavku, operisao je rame i očekujemo njegov što skoriji povratak. Nijednog trenutka ne žalim što sam došao u Bamberg, jer sam kod Trinkijerija upravo pronašao ono zbog čega sam  otišao iz Unikahe, minute na terenu i osećaj da mi trener veruje.

NN: Počeli ste s odličnim partijama u prvenstvu, a ide Vam sve bolje i u Evroligi. Da li ste zadovoljni svojim igrama do sada?

MUSLI: Kada imam minute i poverenje naravno da je sve u najboljem redu, imam kodeks i nikad ne bih izneverio očekivanja trenera. Ne bih zanemario timski rad sa saigračima, koji su zaista odlični ljudi, borbeni i jedinstveni.

NN: Družite li se sa Lukom Mitrovićem, Leonom Radoševićem i Aleksejom Nikolićem i da li su Vam oni kao igrači s ovih prostora bili od pomoći prilikom navikavanja na novu sredinu?

MUSLI: Naravno da se družim. Luka je van trenažnog procesa zbog povrede, ali smo u kontaktu. S Leonom i Aleksejom sam svakodnevno u kontaktu. Važno je da u novoj sredini imate nekoga iz bivše Jugoslavije. Takođe, u Bambergu je i legenda jugoslovenske košarke Vlado Šćepanović, kao član stručnog štaba tima, koji je izuzetan čovek i odličan stručnjak.

NN: Prošle sezone osvojili ste Evrokup i bili u idealnoj petorci takmičenja, koliko Vam ovaj trofej i individualno priznanje znače?

MUSLI: Znače puno, jer desi se dan kada se jednostavno upišete u istoriju. Dok ispisujete tu neku stranicu istorije budete možda čak i ravnodušni jer niste svesni dešavanja. Kada prođe par meseci shvatite da je to što ste postigli negde upisano i da će tu uvek ostati. Individualna priznanja su do moje 19. godine bila da ne kažem svakodnevica, onda jako dug period neigranja, iskušenja, i evo, hvala dragom Bogu, u protekle tri godine sve je u najboljem redu, vratio sam se na stare staze. Osvajanje Evrokupa mi je ostalo u najlepšem sećanju što se tiče profesionalne strane. Malaga je prelep grad, svaki dan proveden u tako lepom okruženju bio je je Božji dar.

Igrice, časopisi i lov

NN: Imate li neke hobije kojima popunjavate slobodno vrijeme kad ne igrate košarku?

MUSLI: Veliki sam ljubitelj Sony igrica. Osim toga, obožavam da čitam časopise o automobilima i brodovima, privlači me lov, pa kako još nisam u tome aktivan - o tome čitam kad god imam vremena uz kapućino.

  • 2 puta je Dejan Musli osvojio Superligu Srbije sa Partizanom.
  • 2013. godine je sa "crno-bijelima" osvojio regionalnu ABA ligu
  • 2017. je s Unikahom osvojio Evrokup i bio izabran u idealnu petorku takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije