Košarka

Stefan Birčević za "Nezavisne": Napašćemo zlato u Kini

Stefan Birčević za "Nezavisne": Napašćemo zlato u Kini
Foto: N.N. | Stefan Birčević "Nezavisne": Napašćemo zlato u Kini

Mislim da ćemo na Svjetskom prvenstvu u Kini 2019. biti u kompletnom sastavu i napasti najsjajniju medalju. Srbija ima kvalitet da dominira evropskom košarkom u narednim godinama, kod nas se stalno pojavljuju novi mladi igrači. Nadam se da ćemo u budućnosti biti jednako uspešni kao i do sada.

Rekao je ovo za "Nezavisne" košarkaš Istanbula i reprezentativac Srbije Stefan Birčević, koji se sa "orlovima" do sada okitio svjetskim, olimpijskim i evropskim srebrom. Tim Aleksandra Đorđevića, selektora srpskih košarkaša, nalazi se na drugom mjestu kvalifikacione Grupe G za SP u Kini sa tri pobjede i jednim porazom. Poraženi su samo od prvoplasirane Njemačke. U narednom kvalifikacionom prozoru 29. juna gostuju Gruziji, dok će tri dana kasnije imati priliku da se na domaćem terenu revanširaju "pancerima". Zbog prozora kvalifikacija tokom sezone, za nacionalne timove nisu igrali igrači iz NBA i Evrolige.

"Tim prozorima nije dobijeno ništa, sve dobre reprezentacije ne mogu da računaju na najbolje igrače. Ipak, mislim da ćemo bez problema obezbediti mesto u Kini", kaže Birčević, kojeg nakon završetka narednog prozora kvalifikacija sa "orlovima" očekuju mečevi u narednoj grupi na putu za Mundijal.

NN: Na velikim takmičenjima sa Srbijom osvojili ste srebra, koje je najdraže?

Birčević: Pa, realno je teško sad odlučiti koja je najdraža, prva je svetska pa je specijalno draga. Opet, kada razmislim, čini mi se da je najdraža olimpijska. Radi se o prelepom iskustvu, radi se o najvećem sportskom događaju.

NN: Igrali ste u Španiji dvije godine, sada ste u Turskoj. Koja je od dvije najjače lige Evrope kvalitetnija?

Birčević: Mislim da je trenutno u turskoj ligi veći kvalitet zbog stranaca, svih 16 timova ima po šest košarkaša koji dolaze van Turske. Lepo je iskustvo igrati takve lige kao što su španska i turska.

NN: Koji protivnik je najteži u turskoj ligi?

Birčević: Svakako da je najjači Fenerbahče. Mada, sa druge strane, ovde nema lakog protivnika, svaki tim ima vrhunske strance. Većinom su to američki igrači, tako da je apsolutno svejedno s kim igramo, jer svi timovi su jako dobri.

NN: Kakav je život u Istanbulu, koliko ima sadržaja i stignete li da posjetite kulturno-istorijske spomenike?

Birčević: Istanbul je super, jedini problem su velike gužve u saobraćaju. Naravno da sam uspeo da obiđem skoro sve, najlepše je na Bosforu.

NN: Kakvi su Vaši planovi za naredni period, ostajete li u Istanbulu?

Birčević: Ističe mi ugovor na kraju sezone pa ćemo videti.

Partizan može do duple krune

NN: Pratite li igre bivšeg kluba Partizana, kako Vam se čini ova ekipa koja je osvojila Kup Radivoja Koraća i mogu li do titule u Superligi Srbije?

Birčević: Naravno da pratim svaku Partizanovu utakmicu. Bilo mi je veoma drago kada su uzeli Kup, igraju zaista dobro od početka ove godine. Mogu do duple krune, svim srcem ću navijati za njih i nadam se da će doći do trofeja i Superligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije