Košarka

Žalgiris večeras napada F4 Evrolige

Žalgiris večeras napada F4 Evrolige
Foto: Ilustracija | Žalgiris večeras napada F4 Evrolige

Legendarni litvanski košarkaš Šarunas Jasikevičijus tokom bogate karijere sa tri kluba je uspio da osvoji Evroligu, što nikome u istoriji nije pošlo za rukom.

Svoj karakter sa terena, u kome su se isticali eksplozivnost, bespoštedna borba i spremnost na raspravu sa sudijama u svakom trenutku, zadržao je i kao trener. Večeras od 19 časova ima priliku da se pobjedom Žalgirisa nad Olimpijakosom plasira na fajnal for Evrolige.

Popularni Šaras drugu sezonu vodi tim iz Kaunasa kao glavni trener. Već u prvoj proglašen je stručnjakom godine u Litvaniji gdje je osvojio duplu krunu, ali je izostao veći uspjeh na evropskoj sceni iako je tim iz "zelene šume" pružio neke sjajne partije. Tokom ljeta imao je ponudu Barselonem sa kojom je osvojio Evroligu kao igrač, ali odlučio je da ostane kući.

To se odmah ispostavilo kao pravi potez, budući da je sa jednim od najskromnijih budžeta u elitnom evropskom takmičenju uspio da se plasira u plej-of već ove godine. Protiv aktuelnog viceprvaka Evrope Olimpijakosa vodi 2:1 u seriji i večeras u Kaunasu ima priliku da ostvari najveći uspjeh trenerske karijere. Svjestan je koliko će to biti teško protiv vjerovatno najžilavije ekipe Evrope u posljednjoj deceniji za koju riječ eliminacija gotovo da ne postoji u košarkaškom rječniku.

"Eliminaciona utakmica je jedna od najtežih utakmica koju morate da odigrate u sezoni, ali Olimpijakos vrlo dobro zna kako se igraju takvi mečevi. Zbog toga moramo da obraćamo pažnju na detalje. Pad igre se neće tolerisati u četvrtoj utakmici", rekao je Jasikevičijus.

Ukoliko ne trijumfuju u ovom meču, Litvanci će imati još jednu priliku u Hali mira i prijateljstva naredne sedmice u Pireju, ali tu bi im, poznajući iskustvo ekipe Olimpijakosa i fanatizam grčkih navijača, šanse bile minimalne. Zato je za Jasikevičijusa i ekipu večeras idealna prilika da pobjedom u njegovom rodnom gradu ovjere plasman na završni turnir u Beogradu i sruše mit o nemogućoj misiji finansijski inferiornih klubova da ostvare veliki uspjeh u ovom formatu Evrolige već u drugoj sezoni. U meč bi trebalo da uđu puni samopouzdanja s obzirom na to da su istog protivnika u utorak deklasirali sa 80:60.

U drugom meču večeras od 21 čas u Vitoriji Baskonija će nakon pobjede u utorak rezultatom 88:83 pokušati da ponovo savlada aktuelnog prvaka Evrope Fenerbahče i seriju odvede u majstoricu u Istanbul. Glavni adut "žutih kanarinaca" večeras je najbolji trener Evrope svih vremena Željko Obradović, koji je gotovo nepobjediv u plej-of serijama.

Sfiropulos: Muče nas povrede

Janis Sfiropulos, trener košarkaša Olimpijakosa, pred večerašnji četvrti meč plej-ofa Evrolige u Kaunasu sa Žalgirisom, u kojem njegov tim mora da pobijedi ukoliko želi da opstane u seriji, ističe kadrovske probleme.

"Nama je to posljednja šansa. Treba da se koncentrišemo i da promijenimo loše stvari. Imamo problema sa povredama. Jorgos Printezis, Nikola Milutinov, Janis Strelnijeks, Kostas Papanikolau, svi imaju probleme, ali žele da pomognu koliko mogu", rekao je Sfiropulos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije