Rukomet

Igor Karačić: Živim san otvorenih očiju

Igor Karačić: Živim san otvorenih očiju
Foto: N.N. | Igor Karačić: Živim san otvorenih očiju

Doček nakon osvajanja Lige prvaka sa Vardarom bio je stvarno originalan, dočekalo nas je više od 100.000 ljudi, od kojih su neki "visili" sa krovova kuća kako bi nas vidjeli. Još ne mogu da shvatim da smo to uspjeli da uradimo, tek kad završim karijeru, moći će mi biti jasno. Trenutno živim svoj san otvorenih očiju.

Počeo je ovako priču za "Nezavisne" rukometaš Vardara i reprezentativac Hrvatske Igor Karačić, koji je u 2017. ostvario dječačke snove i okitio se titulom Lige šampiona. Centralnom beku iz Mostara i predstavniku Makedonije ide odlično i u ovoj sezoni Lige šampiona, gdje drže prvo mjesto Grupe A koje vodi u četvrtfinale nakon grupne faze.

"Sada je to zreo tim i mašinerija, što je rezultat napora koji su trajali četiri godine. Postigli smo ogroman uspjeh za makedonski sport, koliko se to cijeni u zemlji, vidi se i po tome što je država odlikovala Makedonce iz ekipe. Neću biti bahat i pričati o obrani titule prvaka Evrope, imperativ je da se plasiramo na fajnal for. Ipak se nadam da nećemo stati na tome. Čeka nas pauza u Ligi prvaka do februara i pokušaćemo se što bolje spremiti za naredne izazove. Ići ćemo korak po korak, kao što smo to radili i prošle sezone", kaže Karačić.

NN: Ostajete li u Vardaru?

KARAČIĆ: Imam ugovor i za sljedeću sezonu i sigurno ostajem i tada, nakon toga, sve je u magli. Vidjećemo šta će biti. Nakon ove sezone imaćemo dosta promjena u igračkom kadru. Mnogi će da odu, ali očekujem i dolazak pojačanja.

NN: U januaru Vas očekuje Evropsko prvenstvo u dresu Hrvatske na domaćem terenu. Možete li do zlata?

KARAČIĆ: Kao što je bio slučaj i sa Vardarom, neću previše obećavati, ali sigurno je da znamo koliko vrijedimo i da ćemo dati sve od sebe za najbolji mogući rezultat. Povratak Line Červara na mjesto izbornika je velika stvar. Unio je neke novine ili je možda bolje da kažem da je vratio neke stare navike. Svi igrači su dobili na važnosti. Imamo pripreme do Nove godine u Zagrebu, a onda nastavljamo u Splitu. Generalnu provjeru pred prvenstvo imaćemo sa Crnom Gorom.

NN: Već na otvaranju u Splitu igrate "vječiti derbi" sa Srbijom?

KARAČIĆ: Biće to veliki spektakl i prelijep događaj. Moramo se za taj meč što bolje spremiti zbog javnosti, trenera i navijača. Ne mogu da uđem u glave drugih ljudi na tribinama, ali za nas igrače neće biti većeg naboja nego u ostalim utakmicama. Mi smo sportaši koji zajedno igraju u klubovima i ne očekujem nikakve veće incidente na terenu. Mijajlo Marsenić, Ilija Abutović i Strahinja Milić su moji saigrači i veliki prijatelji.

NN: Ko su favoriti prvenstva?

KARAČIĆ: Ranije su to uvijek bili Hrvatska, Danska i Francuska, nekada se tu mogla umiješati Španjolska, ali više nije tako. Ne postoji ekipa koja može lako da gazi sve, već imamo puno timova koji mogu pretendirati na vrh. Tu je i Švedska, koja je na posljednja dva takmičenja igrala odličan rukomet, Norveška je stalno u završnicama. Njemačka ima jaku ekipu koja igra njihovu Bundes ligu, a to je najjača liga svijeta. Djeluju moćno i njihova disciplina dolazi do izaražaja.

SEHA liga svijetla tačka regiona

NN: Gdje je trenutno rukomet u regionu?

KARAČIĆ: Tu je gdje je i bio, ne vidim neki pomak što se tiče domaćih liga koje su na niskom nivou. Nema klubova, novaca, ni interesovanja i ne vidim da bi se mogao napraviti pomak da sve ode na viši nivo. Jedina svijetla tačka je regionalna liga, koja je odlično takmičenje i jedna od jačih liga Evrope. Ona je dosta izgubila izlaskom Vesprema, ali je i dalje prisutan veliki kvalitet.

Roditelji tajna uspjeha braće Karačić

NN: Vaš brat Ivan je prošle sezone proglašena najkorisnijim rukometašem (MVP) prvenstva Izraela. Najmlađi brat Goran je golman Fudbalskog kluba Sandhauzen. Koja je tajna uspjeha braće Karačića?

KARAČIĆ: Ante i Ankica Karačić (roditelji). Sve su podredili nama, ali to je cijena uspjeha. Mami je najgore bilo, ipak, sa Goranom, kojem je stalno prala dresove, mi u rukometu se manje prljamo (smijeh). Ivan od mladih kategorija igra za BiH i stvarno uživa tamo, sve daje za reprezentaciju. Jako mi je drago zbog njega, lijepo mu je i u Izraelu, gdje dominira u igri i uživa sa obitelji. Prezadovoljan sam i ponosan na oba brata.

U Mostar za praznike

NN: Koliko Vam nedostaje rodni Mostar?

KARAČIĆ: Zaista mnogo, otišao sam sa 16 godina i sigurno je da je nedostatak veliki. Navikao sam se da sam non-stop u drugim državama i da živim život na drumu. Ipak, i mene dom uvijek vuče nazad i dođemo za praznike kada možemo. Dobiću slobodno od reprezentacije da provedem Novu godinu i Božić u Mostaru, zbog čega mi je jako drago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije