Zimski sportovi

Snježni šou bez Hiršera i Vonove

Snježni šou bez Hiršera i Vonove
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Snježni šou bez Hiršera i Vonove

Bliži se 54. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju, sve je spremno za vikend i veleslalom u Zeldenu, ali ove sezone nećemo gledati šampionska lica Marsela Hiršera, Aksela Lunda Svindala i Lindzi Von.

Olimpijski i svjetski prvaci odlučili su da kažu zbogom profesionalnom skijanju. Hiršer je trebalo da brani titulu u Svjetskom kupu, ali je nakon osam "Velikih kristalnih globusa" i 12 "Malih" te 67 pobjeda u Svjetskom kupu otišao u penziju.

Vonova će ostati zapamćena kao rekorderka sa 82 pojedinačne pobjede i 20 titula (četiri u generalnom plasmanu), a Svindal može da se pohvali sa 36 pobjeda u Svjetskom kupu te 11 titula (dvije u generalnom plasmanu). Među onima koji se više ne takmiče su Feliks Nojrojter i Frida Hansdoter. 

I dok će legende iz drugog ugla pratiti dešavanja na najpoznatijim svjetskim skijalištima, Mikaela Šifrin će se boriti da odbrani titulu.

Dvadesetčetvorogodišnja Amerikanka je već osvojila tri "Velika kristalna globusa", osam "Malih", a uz njeno ime stoji i 60 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu. I dalje je gladna uspjeha, ali ne vjeruje da će 30. rođendan dočekati kao takmičarka.

"Pretpostavljam da nemam rok, ali ne znam da li ću uspjeti da skijam do 30. godine. Možda se povučem i ranije, ali ne vidim sebe da profesionalno skijam nakon tridesete", rekla je Šifrinova.

Kao favoriti u muškoj konkurenciji spominju se Francuz Aleksi Panturo i Norvežanin Henrik Kristofersen, drugoplasirani i trećeplasirani iz prošle sezone, a ko bi još mogao da se umiješa u borbu za vrh vidjećemo narednih sedmica. Do 22. marta 2020. biće 46 trka za muškarce i 42 u konkurenciji dama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije