Novosti

Debitovao novi Mercedes-AMG C63

Debitovao novi Mercedes-AMG C63
Foto: Mercedes promo | Debitovao novi Mercedes-AMG C63
N.N.

​Spala knjiga na četiri slova, ali je snaga zahvaljujući struji porasla.

Šta se dobije kad se udruže najjači dvolitarski motor i električna energija? Odgovor je novi Mercedes-AMG C63 S E Performance.

Upravo tako, iza imena koje je nekad ispod haube imalo moćni V8, sada se kroje 2.0 agregat sa četiri cilindra.

Međutim, ovaj motor koji uz turbinsku i električnu pomoć proizvodi prilično veliku snagu, po Mercedesu nudi dovoljno da zamijeni pomenuti V8.

Iako se proizvođači pri predstavljanju novih generacija fokusiraju na jednu novost, u Mercedesu su se odlučili za dva, pa i tri velika skoka.

Osim novog koncepta motora, koji se spustio čak dvije stepenice niže, tu je sada i pogon na sve točkove.

Sada već dobro poznati 2.0 benzinac iz M139L serije uz pomoć još veće turbine daje još više snage.

Podsjećanja radi, u Mercedesu SL43 proizvodi do 381 KS, u Mercedesu C43 do 408 KS, a sada u C63 daje nevjerovatnih 476 KS. Tome treba dodati 545 Nm obrtnog momenta za status najjačeg serijskog 4-cilindraša u istoriji automobilskog svijeta.

Svemu ovome dodajmo 204 električne konjske snage, koje uz pomoć elektronski nadziranog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem pokreće zadnju osovinu.

Ako se kreće samo na struju, može da razvije do 125 km/h i da pređe skromnih 13 km. Ne zvuči uvjerljivo, što jasno pokazuje da je AMG-ov cilj bio snaga, a ne efikasnost.

Baterija kapaciteta 6,1 kWh može pogonu dodati maksimum od 150 kW, tokom punih 10 sekundi, a uvijek daje minimalno 70 kW/95 KS.

Kombinovano, Mercedes-AMG C63 raspolaže sa 680 KS i 1020 Nm. Njemački proizvođač navodi da do stotke automobil stiže za samo 3,4 sekunde, a maksimalna brzina je i dalje limitirana na 250 km/h, odnosno 280 km/h uz poseban zahtjev.

Prosječna potrošnja je samo 6.9 l/100 km, ako je vjerovati fabrici.

Uz pogon na obe osovine, novi C63 premijerno dobija i sistem upravljanja na sva 4 točka, a na spisku standardne opreme su adaptivno ogibljenje, kompozitne kočnice i AMG Dynamics Drive selektor.

Automobil je dobio sportsku ikonografiju spolja, sa posebno vidljivim proširenjima napred, dok unutrašnjost krase digitalni AMG kokpit i sportska sedišta.

Nažalost, ugradnja manjeg motora nije smanjila masu. Naprotiv, ona je zbog hibridnog pogonskog sklopa, pogona na sve točkove i veće karoserije porasla sa 1.680 na 2.111 kg, više čak i od Mercedesa S500 (2.045 kg).

Još jedna zanimljivost je karavan u ponudu, ali samo za Evropu.

Cijena za sada nije saopštena, ali se pretpostavlja da neće biti mnogo viša od konkurentskog BMW-a M3.

U svakom slučaju, morala bi biti iznad 100.000 evra, prenosi b92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije