Novosti

Fisker podnio zahtjev za bankrot

Fisker podnio zahtjev za bankrot
Foto: Twitter / Printscreen | Fisker podnio zahtjev za bankrot

​Fisker je već nekoliko mjeseci bio na ivici kolapsa, a sada je ovaj proizvođač električnih vozila podnio zahtjev za bankrot nakon što je ostao bez novca.

Kompanija tvrdi da ima imovinu u vrijednosti od 500 miliona do milijardu dolara, ali i obaveze od 100 do 500 miliona dolara. Prema sudskom podnesku u Delaveru, gdje je Fisker podnio zahtjev za bankrot po poglavlju 11, kompanija procjenjuje da ima između 200 i 999 povjerilaca.

U izjavi, Fisker navodi: "Kao i druge kompanije u industriji električnih vozila, suočili smo se sa različitim tržišnim i makroekonomskim preprekama koje su uticale na našu sposobnost da efikasno poslujemo. Nakon procjene svih opcija za naše poslovanje, utvrdili smo da je nastavak prodaje naše imovine u okviru poglavlja 11 najizvodljiviji put za kompaniju."

Još krajem frajem februara Fisker je upozorio da bi mogao da ostane bez novca u narednih 12 mjeseci, ali se to dogodilo za samo četiri. Isporučio je samo 4.929 vozila u 2023. uprkos tome što je potrošio 904.9 miliona dolara na operativne i investicione aktivnosti. Proizvodnja električnog krosovera Ocean u fabrici Magna Steyr u Austriji je zaustavljena sredinom marta 2024.

Kasnije u maju, generalni direktor Magna International Svami Kotagiri i glavni finansijski direktor Pet Meken su predvidjeli da proizvodnja neće biti nastavljena.

Fisker je podnio i zahtjev za reorganizaciju u Austriji gdje Magna Steyr otpušta 500 radnika.

Fisker je nedavno takođe snizio osnovnu cijenu Oceana sa 38.999 dolara na 24.999 dolara u očajničkom pokušaju da pronađe kupce za neprodate automobile.

Ipak, neke kompanije su navodno i dalje bile zainteresovane za Fisker. "Business Insider" je citirao generalnog direktora Henrika Fiskera koji je krajem aprila rekao da su četiri proizvođača automobila zainteresovana za kupovinu kompanije. Jedan od tih proizvođača je navodno bio Nissan, ali je očigledno posao propao.

Ovo nije prvi put da je kompanija koju je osnovao Henrik Fisker propala. Fisker Automotive, originalna kompanija koja stoji iza Fisker Karma, podnijela je zahtjev za bankrot u novembru 2013. Taj automobil je još uvijek prisutan i prodaje ga druga kompanija, Karma Automotive, u vlasništvu kineskog dobavljača auto-dijelova Wanxiang Group. Potonji je kupio imovinu Fisker Automotivea za 149.2 miliona dolara na stečajnoj aukciji prije oko 10 godina, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije