Novosti

Ford će okončati proizvodnju Focusa 2025.

Ford će okončati proizvodnju Focusa 2025.
Foto: Unsplash | Ford će okončati proizvodnju Focusa 2025.

​Ford Focus, kompaktni porodični automobil koji je oličenje renesanse kompanije iz 1990-ih, biće žrtva prelaska američkog proizvođača na elektrifikovanu gamu.

Ford je 4. aprila proizveo napravio Mondeo u svojoj fabrici u Valensiji, nakon pet generacija i tri decenije neprekidne proizvodnje. Nije prošlo mnogo vremena, a počeli su da stižu izvještaji koji su izazvali sumnju i u budućnost Focusa.

Kako navodi magazin Automobilwoche, proizvodnja Focusa će biti znatno smanjena nakon 29. avgusta. Kao razog, navodi se pad interesovanja kupaca kada su u pitanju kompaktni putnički automobili na uštrb krosovera i SUV modela

Kako se ispostavilo, to je bio tek početak, s obzirom da je sada najavljeno da će rival VW Golfa biti u potpunosti ukinut 2025.

To praktično znači da će restilizovani Focus Mk4 biti posljednji iz svoje vrste jer ne postoje planovi o potencijalnom nasljedniku istog imena u eri električnih vozila.

Mondeo, koji je prvi ukinut, bio je prisutan na evropskom tržištu gotovo tri decenije. Bio je to još jedan dokaz da Ford nije sentimentalan kada je u pitanju gašenje pojedinih dugovječnih evopskih modela.

To je pokazao još 1998. kada je takođe nakon tri decenije ukinuo nekada vrlo popularni Escort, umjesto koga je tada stigao upravo Focus, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije