Novosti

"Ford" planira otpuštanje do 3.200 radnika u Evropi

"Ford" planira otpuštanje do 3.200 radnika u Evropi
Foto: Pexels/Ilustracija | "Ford" planira otpuštanje do 3.200 radnika u Evropi
Agencije

BERLIN - Američka kompanija "Ford" planira da otpusti do 3.200 radnika u Evropi i da rad na razvoju određenih proizvoda prebaci u SAD, saopšteno je danas iz njemačkog sindikata "IG Metal".

U saopštenju se navodi da "Ford" želi da ukine do 2.500 radnih mjesta u razvoju proizvodnje i još do 700 u administraciji, gdje će najugroženije biti lokacije u NJemačkoj.

Radnici postrojenja u Kelnu, gdje je zaposleno oko 14.000 ljudi, uključujući 3.800 radnika razvojnog centra u naselju Merkenih, obavješteni su o ovim planovima na današnjim sastancima.

Iz "Forda" nisu željeli da komentarišu medijske izvještaje i ukazali su na saopštenje objavljeno krajem prošle sedmice o tome da je za prelaz na proizvodnju električnih vozila potrebna strukturalna promjena, ali da neće više ništa biti objavljeno do okončanja planova.

"Ford" planira sedam novih modela na električni pogon u Evropi, postrojenje za sklapanje baterija u Njemačkoj i zajedničku firmu za proizvodnju niklovanih ćelija u Turskoj u sklopu veće inicijative za električna vozila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije