Novosti

Karlos Gon tvrdi da je nevin

Karlos Gon tvrdi da je nevin
Foto: Foto: Nissan | Karlos Gon tvrdi da je nevin

TOKIO - Bivši šef "Nisana" Karlos Gon izjasnio se kao nevin na prvom pojavljivanju pred sudom od hapšenja koje je šokiralo Japan prošle godine.

On se nalazi u pritvoru od novembra i suočen je sa optužbama za finansijske malverzacije. Gon je u pripremljenom saopštenju naveo da je "nepravedno optužen i zatvoren".

Advokati bivšeg šefa "Nisana" zatražili su saslušanje pred sudom kako bi se dotakli teme dugotrajnog pritvora Gona.

Gon je pred sudom u Tokiju istakao da je pogrešno optužen i nepravedno zatvoren na osnovu bezvrijednih i nepotkrijepljenih optužbi.

Optuženi je naglasio da nikada nije dobio nikakvu naknadu koja nije dokumentovana, da nikada nije bio optužen za bilo kakav prekršaj i da je dvije decenije svog života posvetio "oživljavanju" kompanije "Nisan".

Njegov advokat je kasnije na konferenciji za novinare rekao da nema razloga da Gon bude u pritvoru i pozvao tužilaštvo da sprovede oprezniju i detaljniju istragu, javio je Rojters.

Hapšenje Gona prije dva mjeseca šokiralo je automobilsku industriju, a određivanje pritvora bivšem šefu "Nisana" naišlo je na kritike.

Međutim, sudija Okružnog suda u Tokiju danas je istakao da je hapšenje Gona bilo opravdano kako bi se spriječilo moguće uklanjanje dokaza, kao i mogućnost da bivši šef "Nisana" pobjegne.

Gon je optužen za "značajna djela zloupotrebe", uključujući prijavljivanje manjeg iznosa plate i korišćenje sredstava kompanije "Nisan" za lične potrebe.

Pritvor Gonu ističe u petak, 11. januara i vlasti će, ukoliko žele da ga zadrže duže, morati ponovo da ga privedu po nekom drugom osnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije