Novosti

Moskvič se vraća na scenu

Moskvič se vraća na scenu
Foto: Moskvic promo | Moskvič se vraća na scenu

Divna vijest za ljubitelje sovjetske automobilske industrije. Ruski mediji prenose da će moskovska fabrika Renaulta biti angažovana u proizvodnji budućih modela četvorotočkaša koji će biti plasirani pod imenom Moskviča. Ideja je da se u budućnost uspostavi ciklus serijske montaže električnih automobila.

Moskovski pogoni "Renault Russia", a koji su odlukom francuske kompanije prestali s radom neće biti napušteni. Sudeći prema onome što je na svom blogu izjavio gradonačelnik Moskve, Sergej Sobijanin, s traka ovog kompleksa će silaziti vozila marke Moskvič, što je zahvat koji će biti izveden uz pomoć kompanije KamAZ. U početnoj fazi razvoja ideje će se sklapati samo vozila progonjena motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, dok je u perspektivi izgledna i montaža vozila iz segmenta električnih.

Vlasti grada Moskve ne mogu da dozvole "da hiljade zaposlenih u preduzeću ostanu bez posla", naveo je Sobijanin. Stoga je i donijeta odluka da fabrika Renault Russia, a koja je napuštena od strane francuskog industrijskog diva,  bude ostavljena u funkciji. Rat koji je pokrenut na teritoriji Ukrajine je doveo u opasnost radna mjesta brojnih ljudi koji su bili na spisku za zarade u fabrici, ali i kod preduzeća u ulozi komponentaša automobilske industrije.

Kako rekosmo, u razvoju automobila pod istorijiskim imenom Moskvič će kao glavni tehnički partner biti angažovani specijalisti iz preduzeća KamAZ. Želja ruskih vlasti je da dostignu najviši mogući nivo lokalizacije proizvodnje i izbegavanja nužnosti uvoza komponenti u Rusiji. Na ostvarenju ovih težnji, pored zaposlenih u pomenutim pogonima i Kamazu, angažovani su i stručnjaci Ministarstva privrede i trgovine Ruske Federacije.

Kako bilo, još uvijek nije jasno kada će fabrika početi da proizvodi novi Moskvič. Služba za njegu odnosa s javnošću organizovana unutar Ministarstva privrede i trgovine Ruske Federacije saopštila je danas da se grupa Renault oslobodila svoje imovine u nama bratskoj zemlji. Udio u AvtoVAZ-u (67,69% kapitala) prenet je na društvo FSU NAMI, a prijestonička fabrika Renault Russia pripala je Moskvi. U pogonima te fabrike proizvodili su se krosoveri Renault Duster i Kaptur, kao i brat blizanac "prvog" Dustera, "japanski" Nissan Terrano, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije