Novosti

Nema više uvoza vozila starijih od 10 godina

Nema više uvoza vozila starijih od 10 godina
Nema više uvoza vozila starijih od 10 godina

SARAJEVO - U Bosnu i Hercegovinu od 1. januara sljedeće godine biće moguće uvesti samo ona vozila koja ispunjavaju standard Euro 4, potvrđeno je u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

"Pripremili smo nacrte tih propisa. Dio koji se tiče novih vozila ne bi se mijenjao i to bi ostalo na Euro 5 standardu, dok bi polovna vozila podigli na standard Euro 4", rekao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

On ističe da se kao obavezan standard Euro 4 ne bi odnosio na ona vozila koja su iz BiH naručena do 1. januara 2015. godine.

Inače, vozila koja zadovoljavaju Euro 4 standard masovno su počela da se proizvode od 2005. godine, tako da bi najstarije vozilo koje bi od 1. januara 2015. godine moglo da uđe na teritoriju BiH bilo staro oko 10 godina.

Prema sadašnjim propisima u BiH je moguće uvesti vozilo starije i od 14 godina, a jedna od novina nove odluke mogla bi biti i to da se ubuduće vrši homologacija, odnosno provjera usklađenosti sa standardima i za nove dijelove koji se uvoze u BiH.

"Dijelovi koji se uvoze u BiH sada ne podliježu homologaciji. Novom odlukom želimo da spriječimo uvoz falsifikovanih i dijelova sumnjivog kvaliteta koje proizvode mimo svih standarda", rekao je Andrić.

On ističe da je niz pokazatelja koji govore u prilog tome da se poveća granica za uvoz polovnih vozila od bezbjednosnih pa do ekoloških.

"Srbija i Crna Gora isto razmišljaju u tom pravcu. Kod njih je, kao i kod nas, trenutno moguće uvoziti vozila sa Euro 3 standardima i oni će vjerovatno dizati tu granicu. Jako je bitno da mi to uradimo prije njih i u najgoroj poziciji bismo bili kada bismo to uradili posljednji u regionu", naglasio je Andrić.

Dio koji se tiče novih vozila ne bi se mijenjao i to bi ostalo na Euro 5 standardu

Ono što je sigurno jeste da će sa novom odlukom Savjeta ministara BiH, odnosno Ministarstva transporta i komunikacija BiH, o mogućem uvozu samo vozila sa Euro 4 motorom gotovo sigurno poskupjeti polovnjaci u BiH, posebno oni koji su stariji od 10 godina.

Za uvoz vozila sa Euro 4 standardom zalažu se i stručnjaci, pa tako Ševal Kovačević, inžinjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj u BiH, ističe da se danas Bosnom i Hercegovinom kreće više od milion registrovanih vozila čija je prosječna starost oko 17 godina.

"Katastrofalan podatak je to da se gotovo sav europski ekološki auto-otpad sručio u zemlje Balkana, poglavito i na naše područje. Poznat je i podatak da je u prošloj godini uvezeno oko 58.000 vozila za koje je otišao novac iz BiH za nabavku, u vrijednosti od oko 500 miliona maraka", kaže Kovačević.

On smatra da je jedno od rješenja upravo ovo koje se nazire, odnosno obavezan standard Euro 4 pri uvozu automobila u BiH.

"Rješenje je prije svega staviti ovako neopravdano veliki broj vozila pod sveobuhvatan nadzor, pa uskoro i uvođenje ograničenja u smislu da se ne mogu uvoziti motorna vozila koja nisu najmanje opremljena pogonskim motorom Euro 4", pojašnjava Kovačević.

Podsjećanja radi, u BiH je godinama važilo pravilo da se ne mogu uvesti vozila starija od sedam godina i pod pritiskom EU ta odluka je promijenjena i od 1. januara 2011. godine bilo je moguće uvesti samo vozilo koje ispunjava Euro 3 standard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije