Novosti

Nestašica materijala - kriza u lancu snabdijevanja

Nestašica materijala - kriza u lancu snabdijevanja
Foto: chrissi_hch/Pixabay | Nestašica materijala - kriza u lancu snabdijevanja

Ako ste se pitali zašto su se vremena isporuke u posljednje vrijeme odužila, postoji dobar razlog za to.

Naime, nedostatak određenih sirovih materija je prema dostupnim navodima, uticao na lanac snabdijevanja ABS sistema za motocikle.

Kako navodi francuski portal Moto-Station, pojedini proizvođači opereme su prijavili probleme u isporukama ABS senzora. Razlog za to je nedostatak sirovih materijala, ali i određenih vrsta metala i legura.

Kao rezultat ove nestašice, pojedini proizvođači koji zavise od drugih firmi za komponente i dijelove, mijenjaju svoje rasporede kako bi uspjeli da se prilagode situaciji. Međutim, usljed toga dolazi do povećanja vremena za isporuke, naročito kod brendova srednje i više klase i modela koji dosta zavise od ABS senzora.

Tu je i činjenica da većina dodatnih sistema, kao kontrola proklizavanja elektronska kontrola stabilnosti, zahtijeva podatke od ABS modula, što pojačava značaj ovih komponenti.

Uzrok cjelokupne situacije nije jasno naznačen, mada mnogi vjeruju da je u pitanju posljedica prošlogodišnje blodake Sueckog kanala, a ne treba zaboraviti ni pandemiju virusa korona. Takođe nije poznato ni koliko bi cjelokupna situacija mogla da potraje.

Kako se polako ukidaju ograničenja prouzrokovana pandemijom, broj zaposlenih u fabrikama polako raste. Nadajmo se da ova kriza neće dugo potrajati. Podjednako će izgubiti i proizvođači i kupci, piše Moto-berza, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije