Novosti

Nije Ferrari, nije ni Range Rover, ali je u nekim stvarima bolji od oba

Nije Ferrari, nije ni Range Rover, ali je u nekim stvarima bolji od oba
Foto: Laffite Supercars | Nije Ferrari, nije ni Range Rover, ali je u nekim stvarima bolji od oba

Tehnološke inovacija koje su se, sa ukupnim razvojem tehnologije, posljednjih decenija našle u automobilima, doprinijele su brojnim promjenama koje se najlakše mogu uočiti po načinu na koji "standardni" automobili mijenjali i nove klase i oblici karoserije pojavljivali.

"Krosoveri" i SUV vozila, u posljednjih 20-ak godina, preplavili su tržište. Međutim, rijetki među njima su oni koji su uspjeli da u istu karoseriju "spakuju" supersportski automobil visokih performansi i pravi terenac, pouzdan i sposoban da svog vozača nigdje ne ostavi na cjedilu.

Nešto takvo, međutim, upravo se pojavilo. Ime mu je Laffite G-Tec X-Road i jedinstven je današnjem svijetu automobilizma.

Iako ga neki porede sa Lamborghini-jevim Urus-om, Laffite G-Tec X-Road nije ni SUV, a ni "pravi" terenac. To je dvosjed supersportista sa pogonom na zadnje točkove, koji i te kako preferira asfalt. Kada, međutim, sa njega siđe, tu tek počinje prava "žurka"!

Ovaj neobočan dvosjed pokreće Chevrolet-ov V8 motor od 6,2 litra, koji na točkove, preko petostepenog sekvencijalnog ili šestostepenog automatskog mjenjača, isporučuje snagu od 470 do 720 "konja".

Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 230 kilometara na čas. Proizvođač navodi da klirens od 43 centimetra omogućava automobilu ekstremne performanse, čemu značajno doprinosi "posebno projektovana šasija".

Iako proizvođač to nigdje ne navodi, pojedini mediji pišu daje karoserija djelimično zasnovana na Nissan-ovom modelu 370Z. Ipak, mnogo je veća vjerovatnoća da je Laffite G-Tec X-Road jednim dijelom konstrukcije oslanja na, 2015. godine predstavljeni, Zarooq Motors Sand Racer, konstruisan u Saudijskoj Arabiji, u čijem projektovanju je učestovao i Bruno Lafit, vlasnik Laffite-a.

Laffite G-Tec X-Road će biti proizveden u ograničenoj seriji od 30 samo primjeraka. Prodavaće se po početnoj cijeni od 465.000 dolara, dok će predstojeći elektirčni model budućeg vlasnika koštati 545.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije