Novosti

Predstavljen luksuzni minivan Audi Urbansphere

Predstavljen luksuzni minivan Audi Urbansphere
Foto: audi-mediacenter.com | Predstavljen luksuzni minivan Audi Urbansphere

Izložbeni Audi Urbansphere je treći i ujedno posljednji model iz "sferične trilogije" koju je prošle godine pokrenuo roudster Skysphere, a na šta se nadovezao i poslovni sedan Grandsphere.

Veliki i skupocjeni minivanovi su oduvijek bili popularni u Narodnoj Republici Kini i sada se tradicija nastavlja velikim odjekom koji izazivaju električni monovolumeni, a to je već previše zanimljivo za Audi, da bi propustio svoj udio na tržištu.

Koncept Urbansphere je razvijen od strane studija u Ingolštatu i Pekingu, uzimajući u obzir neke želje lokalnih kupaca. Ovo sve dodatno poprima na značaju kada se zna da Audi nije imao predstavnika u ovoj tržišnoj niši, baš nikada u svojoj istoriji.

Ovdje imamo posla s jednim veoma velikim automobilom. Njegova dužina je 5.510 milimetara, širina je 2.010 mm, dok je visina 1.780 mm. Dvije osovine dijeli prostranstvo od 3.400 milimetara, baš kao kod poslovnih sedana. Prave dimenzije kriju dobre proporcije i točkove prečnika od 24 inča.

Staklo na vratima se sastoji iz dva dijela. Gornji sektor djeluje kao da je zakrivljen ka krovu, na koji način se stiče (lažni) utisak da je automobil niži. Konceptni sedan Grandsphere se takođe oslonio na takvo rešenje, pa je čak i konstruktor naveo da ćemo ga uskoro viđati i na masovno proizvedenim verzijama.

Prednja rasvjeta zaslužuje posebne momente pažnje. Namjerno nismo naveli riječ "farovi", a to nije bez razloga. Naime, cijela čeona sekcija je izvedena od svijetlećih ćelija koje daju svjetlost različitih boja i mogu mijenjati jačinu osvjetljenja. Tako mogu poslužiti i za formiranje matrice "maske hladnjaka", a mogu biti i džinovski pokazivači pravca, ili pak svojevrsni znakovi upozorenja za pješake.

"Jednokratni" Urbansphere posjeduje najprostraniji enterijer u poređenju s ostalim vozilima iz asortimana (multi)prstenaste marke. Ali, u kabini je montirano svega četiri zasebna sjedišta s ugrađenim pojasevima za vezivanje i dostupnim brojnim spektrom podešavanja.

Prednje fotelje mogu biti okrenute u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila, dok zadnja sjedišta imaju mogućnost podešavanja nagiba i sve do 60 stepeni. Presvlake su izrađene uz obilatu upotrebu recikliranih materijala. Izvedena je i centralna kutija u zadnjem dijelu gdje se mogu čuvati, pretpostavljamo čaše, mada se i riječ "naočare" na engleskom kaže na isti način.

Zamišljeno je da ovaj Audi posjeduje mogućnost ponude četvrtog nivoa autonomne vožnje, što bi značilo da uglavnom uvijek radi bez potrebe uplitanja vozača, obruč volana, zajdeno s instrumentacijom, može biti uvučen u unutrašnjost čeonog panela.

Umjesto uobičajenog rješenja s ekranima od tečnih kristala, projekcija će biti obavljana na drvenim površinama čeonog panela, kao i na prednjem vetrobranskom staklu.

Putnici na zadnjoj klupi posjeduju individualne ekrane multimedijalnog sistema, kao i panoramski displej u tehnologiji OLED, a on je pričvršćen na plafonu. Nudi providnu podlogu, a njime je moguće upravljati glasovnim komandama ili putem pokreta.

Ugrađeni su zvučnici audio sistema, a naći ćete ih i u naslonima za glavu. Dostupne su i naočare koje su smještene u džepovima sjedišta, a koje pružaju uživanciju u funkciji proširene realnosti. Na vratima se takođe nalaze i kompaktni paneli sa setom vrućih tastera i dugmadi za prilagođavanje "klimatskih uslova" u kabini. Set opreme takođe integriše i svijetleće kišobrane pod komercijalnim nazivom Audi Light Umbrella.

Što se tiče tehnoloških rješenja, valja reći da je minivan Audi Urbansphere utemeljen na obećavajućoj modularnoj arhitekturi Nijemaca. Skraćenica PPE (Premium Platform Electric) je ona koja služi kao identifikacija za platformu razvijenu od strane Volkswagena, a koja nije utemeljena u rješenjima datim u arhitekturi koja se implementira kod postojećih modela i konvencionalnih vozila. Biće upotrebljavana samo za velike i skupe baterijske modele.

Da kažemo i da je pred nama koncept koji posjeduje aktivno vazdušno vješanje i potpuno kontrolisane pokrete šasije. Dakako, elektronskim putem.

Trakciona baterija je locirana ispod poda putničke kabine i posjeduje kapacitet od 120 kWh. Električni sistem radi na naponu od 800 volti, dok je ponuđena i opcija dopune "brzinom" od 270 kW. Međutim, teško da još uvijek postoji tako moćan punjač da bi iskoristio "to koliko ovaj automobil može da primi".

Kada bi ovakav DC punjač postojao, odnosno onda kada bude postojao, bateriju će biti moguće dopuniti od pet odsto do 80 odsto kapaciteta za samo 25 minuta. Deklarisana autonomija novog prototipa je na nivou od 750 kilometara. Dva električna motora (po jedan na svakoj osovini) proizvode 400 konjskih snaga i 690 Nm obrtnog momenta.

Audi ne reče niti jednu riječ na temu eventualnog serijskog minivana. Međutim, nikako ga ne treba isključiti, posebno imajući u vidu veličinu kineskog tržišta. Naprotiv, razborito je vjerovati da će ga Audi u dogledno vrijeme lansirati u masovno proizvedenom izdanju. Naposlijetku, veliki i skupi kombiji s oznakama Buicka i Lexusa, dugo već imaju dobru prođu u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, a dobro je poznato da su najveće navlakuše za uprave savremenih multinacionalnih kompanija, upravo dobrobit i potrebe kupaca.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije