Novosti

Punionice kao na dlanu: Google Maps pomaže vozačima EV

Punionice kao na dlanu: Google Maps pomaže vozačima EV
Foto: Unsplash | Punionice kao na dlanu: Google Maps pomaže vozačima EV

Google Maps će uskoro dobiti ažuriranja koja će olakšati planiranje putovanja vozačima električnih vozila kako bi lakše pronašli stanicu za punjenje.

Tako će pronalaženje "skrivenih” stanica za punjenje, poput onih skrivenih na višespratnim parkiralištima, biće puno lakše, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja će biti uvedena u Google Maps.

Opisi će sadržavati specifične pojedinosti o EV punjaču, kao što su “uđite u podzemno parkiralište i slijedite znakove prema izlazu. Neposredno prije izlaza skrenite desno”, prenosi N1.

Google kaže da se to radi pomoću informacija iz recenzija. Korisnici će takođe moći da ocijene pojedinačne lokacije za punjenje dijeljenjem pojedinosti o vremenu čekanja, koji je utikač za punjenje (CCS, CHAdeMO, Tesla) slobodan i druge informacije. Teoretski, to bi moglo da eliminiše rizik od dolaska na stanicu koja je u kvaru.

Takođe, informacije kao što su dostupnost priključaka i brzina punjenja biće dostupne za prikaz na karti u automobilu, što znači da vozači neće gubiti dragocjeni domet vožnje do punjača koji nije u upotrebi. Ove bi informacije trebale automatski da prikažu i kada stanje napunjenosti dostigne određen nivo.

Putovanje s električnim vozilom može biti pomalo stresno ali Google Maps će predložiti najbolja mjesta za punjenje i na dužim putovanjima. Aplikacija može da preporučiti najbolja zaustavljanja za punjenje na osnovu dužine puta, odredišta i statusa baterije.

Google kaže da će se ova ažuriranja pojaviti u nadolazećim mjesecima. Vozila s ugrađenim Googleom (kao što su Volvo modeli) prva će primiti ažuriranje, a usluga će prvo biti dostupna u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije