Novosti

Renault 5 je hit u najavi: Na listi čekanja već 50.000 imena

Renault 5 je hit u najavi: Na listi čekanja već 50.000 imena
Foto: Renault promo | Renault 5 je hit u najavi: Na listi čekanja već 50.000 imena

Renault 5 bio je jedan od najočekivanijih modela za 2024. kao potpuno električni rimejk malog francuskog automobila koji je proizvođen od 1972. do 1984. godine.

Fabris Kamboliv, izvršni direktor brenda Renault kaže da na listi čekanja za novu "peticu"  već 50.000 imena, što nije loše za automobil predstavljen prije samo četiri dana a koji će biti dostupan isključivo s električnim pogonom.

Nije bilo mogućnosti da se u njega ugrade benzinski ili elektrificirani motori jer je morao da zadovolji politiku francuskog proizvođača koji urpkos ovome ipak nema namjeru da napusti motore s unutarnjim izgaranjem barem sljedećih 10 godina.

Renault je i inače bio oprezan u najavama velike tranzicije na baterije. Prije godinu i po dana, šef Renault grupacije Luka de Meo je rekao da će možda do kraja decenije Renault preći na 100% električna vozila, ali je ostavio prostora da će to "zavisiti od tržišta".

"Naša strategija je da imamo  ponude u ova segmenra, SUS i EV. Trenutno se prodaja električnih automobila na Starom kontinentu ne ubrzava kako se očekivalo (i nadalo), postavljajući pitanja o stvarnoj spremnosti potrošača da prijeđu na plug-in mobilnost, koja je skuplja i ovisi o infrastrukturi za punjenje na određenoj teritoriji". naveo je Kaboliv što znači da će se franuska kompanija na tržištu takmičiti novim električnim Renault 5 modelom sa jedne, odnosno Renault Clio modelom sa SUS pogonom sa druge strane.

Kako je navedeno francuski gigant će početi više da fokusira na male automobile nakon što je lansirala brojne modele u kompaktnom i srednjem segmentu. Sljedeća velika novost trebao bi biti novi Twingo, koji bi trebao stići 2026. a prvi Renaulti 5 biće isporučeni tek početkom 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije