Novosti

Sajam automobila u Ženevi 2022. poslije dvogodišnje pauze

Sajam automobila u Ženevi 2022. poslije dvogodišnje pauze
Foto: N.N. | Sajam automobila u Ženevi 2022. poslije dvogodišnje pauze

Jedan od najznačajnijih međunarodnih auto-salona posljednji put je održan u martu 2019.

Ogranizatori ženevskog sajma automobila saopštili su da je 91. izdanje ove prestižne manifestacije planirano za drugu polovinu februara 2022. godine.

Kako se navodi, 17. i 18. februar rezervisani su za novinare, dok će sajamske kapije biti otvorene za posjetioce od 19. do 27. februara.

"Moj tim i ja jedva čekamo da predstavimo svoj koncept izlagačima, a potom i javnosti. Zaista se nadamo da će nam zdravstvena situacija i odgovarajući propisi u vezi sa epidemijom omogućiti da ponovo oživimo sajam", rekao je izvršni direktor Sandro Meskuita.

Ženeva je bila jedna od prvih velikih sajamskih izložbi automobila koja je otkazana 2020. godine, kada su švajcarske vlasti krajem februara te godine objavile odluku o zabrani svih velikih javnih događaja.

Bila je veoma loša vijest za organizatore, ali i učesnike, jer su izlagači bili u procesu završnih priprema za sajam pa su mnogi štandovi već bili gotovi.

Organizatorima je tada od strane vlasti ponuđen paket za spasavanje sajma, ali su uslovi smatrani suviše složenim. Manifestacija je zatim ponuđena na prodaju, da bi je na kraju preuzla kompanija Palexpo SA, koja upravlja najvećim izložbenim centrom u Ženevi.

U ovom trenutku nisu poznata imena izlagača za 2022, ali su novi vlasnici auto-salona obećali da će sajam evoluirati u odnosu na prethodne godine i da će njegova koncepcija biti "bitno drugačija". Šta tačno to znači, za sada nije otkriveno.

Čak i prije nego što je pandemija zaustavila održavanje auto-salona, oni su bili u krizi. Proizvođači automobila počeli su još prije nekoliko godina da izbjegavaju skupe sajamske manifestacije, a prednost su davali manjim i jeftinijim regionalni promotivnim događajima.

Biće zanimljivo vidjeti da li će međunarodni sajam automobila u Ženevi uspjeti da privuče svjetske proizvođače automobila svojim novim formatom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije