Novosti

Na ulicama Srpske sve više starijih vozila

Na ulicama Srpske sve više starijih vozila
Foto: N.N. | Skoro 60 odsto vozila u Srpskoj starije od 15 godina

BANJALUKA - U Republici Srpskoj su u posljednjem kvartalu prošle godine registrovana ukupno 118.502 drumska motorna i priključna vozila, od kojih je skoro 60 odsto starije od 15 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Kako navode, broj registrovanih motornih i priključnih vozila u posljednjem kvartalu prošle godine je veći za 4,1 odsto nego u istom lani.

"U posljednjem kvartalu prošle godine najviše je registrovano putničkih automobila - 99.038, od kojih je 61.496 starijih od 15 godina. Takođe, registrovano je i 11.455 teretnih vozila, od kojih su 5.132 starija od 15 godine, te 566 autobusa, među kojima su 294 starija od 15 godina", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

Milija Radović,  zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je za "Nezavisne novine"  da je ovo pokazatelj ekonomskog standarda građana u Srpskoj.

"Postoji više razloga za ovako visoku brojku polovnih vozila koja su registrovana u posljednjem kvartalu prošle godine. Jedan od njih je svakako loš ekonomski standard građana, jer je starost vozila ogledalo ekonomske mogućnosti stanovništva", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, zbog ekonomske situacije često se štedi na održavanju vozila, a kako kaže, starija vozila mogu biti pogodna za vožnju samo ako se redovno održavaju.

"Najčešće zbog nedostatka finansijskih sredstva vlasnici polovnih vozila odgađaju popravku istih, a to onda predstavlja dodatnu opasnost, kako za one koji se nalaze u vozilu, tako i za ostale učesnike u saobraćaju", rekao je Radović.

Kako ističe, postoji i veliki broj fiktivnih tehničkih pregleda, što predstavlja dodatni problem.

Radović ističe da niko nije radio istraživanja u kojoj mjeri to utiče na povećan broj saobraćajnih nezgoda.

"Kod novih vozila imamo razne pogodnosti, kao što su ABS sistem kočenja, te mnoge pogodnosti koje  imaju nova vozila u odnosu na polovna. Takođe, kod starijih vozila su amortizeri  uglavnom loši, te vrlo lako dolazi  do proklizavanja na kolovozu", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, kod starijih vozila dolazi do zamora materijala, što se najviše vidi  kada se desi saobraćajna nezgoda, jer se tada kod vozila koje je staro 15 godina dešava  potpuna deformacija.

"Vozilo treba održavati redovno, a kvarove  treba otklanjati odmah, ne treba da se štedi na popravci, jer nas to može mnogo koštati", rekao je Radović i dodao da građani moraju biti svjesni kakvim vozilom upravljaju  i koliko je to vozilo staro, jer kako kaže, nisu iste karakteristike vozila starog pet  godina i onog koje je staro 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije