Novosti

Šta treba da znate o lakiranju

Šta treba da znate o lakiranju
Šta treba da znate o lakiranju

Proizvodni program automobilske industrije svake godine je bogatiji za otprilike stotinu novih nijansi. To već dugo nisu više samo jednostavne, takozvane uni-nijanse (bijela, crvena, zelena, plava itd.), već i efektne nijanse kao što su metalik, perla efekat i slično. Za proizvodnju auto-boja upotrebljavaju se sve specijalizovani i zahtjevniji pigmenti koji vozilu daju posebno sjajan izgled.

Zbog ovako dinamičnih promjena i sve većih zahtjeva klijenata, auto-lakireri su u obavezi da prate trendove i novitete na tržistu auto-boja. Oni, ne samo da moraju da imaju sve nijanse boja u svojoj radionici, već moraju i da znaju kako da na odgovarajući način poprave eventualne razlike u nijansama.

Vlasnik automobila s pravom očekuje da se nijansa na novolakiranom dijelu automobila ne razlikuje od preostalog dijela. Samo lakirer koji srtučno obavlja svoj posao zna koliko je znanja i iskustva potrebno da dobije takav rezultat.

Često se dešava da nijansa dobijena miješanjem za određen tip vozila odstupa od boje vozila. Postoji više faktora koji dovode do takve situacije:

Dejstvo različitih uticaja sredine na vozilo, prije svega djelovanje štetnih UV zraka, kiselih kiša, soli tokom zimskog perioda i slično. Čišćenje i pranje vozila neadekvatnim, agresivnim sredstvima za pranje; veliku štetu auto-boji može da nanesu i četke za pranje u auto-perionicama, jer se u njima zadržavaju čestice pijeska koje grebu boju. Odstupanje u nijansi je moguće i kod potpuno novih vozila zbog različitih proizvođača i dobavljača boja u automobilskoj industriji, kao i zbog proizvodnje istog tipa vozila u različitim državama. Ukoliko je vozilo u prošlosti bilo više puta popravljano, pa više nema originalnu nijansu. Grešku može napraviti i majstor koji miješa boju, pogrešna identifikacija nijanse na vozilu te emajli za miješanje prije upotrebe koji nisu bili dobro promiješani.

Što se izbora nijanse tiče, moguće su tri opcije. Broj nijanse možete pronaći na automobilu. Svaki proizvođač vozila na određenom mjestu ima utisnut broj nijanse i to najčešće negdje u unutrašnjosti automobila.

Druga mogućnost za pronalaženje nijanse jeste paleta boja proizvođača auto-reparaturnih premaza, odnosno jednostavno upoređivanje sa bojom vozila. Ta mogućnost je preporučjiva ako imamo slučaj sa više varijanti iste nijanse.

Najbolje je ipak kataloški doći do određene nijanse. Tipa, prodavac pronađe u katalogu marku i tip vašeg vozila i tačno vidi koje su sve nijanse bile aktuelne fabrički za određen tip vozila. Nakon izbora pravilne nijanse, potrebno je pomiješati emajle prema uputstvu. Veoma je važno da su emajli za miješanje prije upotrebe vrlo dobro promiješani.

Dalje, prilikom nijansiranja veoma je važno poštovati određena pravila. Ukoliko je moguće, treba upotrijebiti emajl za miješanje koji se nalazi u osnovnoj recepturi. Na taj način izbjegava se pojava metamerije.

Dio automobila koji služi za eventualno upoređivanje nijanse prethodno treba ispolirati što finijom plimo-pastom. Boju uvijek treba nanijeti na kontrolni karton ili pločicu, najbolje prskanjem pod uslovima istovjetnim onima koji će postojati i kasnije prilikom farbanja čitavog vozila.

Treba voditi računa da sisak, pritisak, broj nanosa i udaljenost pištolja za prskanje u oba slučaja budu isti.

Nijansa se upoređuje kada je premaz potpuno suv, jer nijanse nakon sušenja uglavnom potamne. Prilikom nijansiranja treba koristiti pravila o komplementarnim i partnerskim bojama.

Generalno, vrlo je važna i redovna kontrola pravilnog funkcionisanja svih pomoćnih sredstava koja se upotrebljavaju za miješanje i aplikaciju boja. To posebno važi za vage i pištolje za prskanje. Takođe, bitno je postupati u skladu sa tehničkim uputstvima proizvođača o pripremi boje za aplikaciju. Propisana sredstva za učvršćivanje i razređivanje moraju da se koriste u propisanim količinama.

Nijanse mogu da se promijene i zbog nepravilne radne viskoznosti. To posebno važi u slučaju efektnih nijansi. Kod efektnih nijansi vrlo su važni i uslovi prskanja: veličina siska, pritisak, udaljenost pištolja za prskanje od objekta, širina snopa, temperatura prostora, brzina prskanja, sušenje između nanošenja slojeva... Zatim, posebno kod efektnih nijansi, u slučaju da je potrebno samo djelimično izlakirati vozilo, preporučujemo tehniku lakiranja na prelaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije