Novosti

Stiže električni Renault za manje od 10.000 evra

Stiže električni Renault za manje od 10.000 evra
Foto: N.N. | Stiže električni Renault za manje od 10.000 evra

​Možda toga nismo svjesni ali Renault iza sebe ima cijelu deceniju bogatog iskustva u proizvodnji električnih automobila. Najviše je tu doprinjeo mali gradski kompakt Zoe koji Renault ima u svojoj ponudi od 2012. godine.

Zahvaljujući tom iskustvu i namjeri da elektrifikuje evropski vozni park počevši od dna, Renault najavljuje da će na evropsko tržište donjeti električni automobil sa cijenom manjom od 10.000 evra, prenosi portal Vozim.hr.

Prema riječima prvog čovjeka Renaulta, generalnog direktora Bollorea, kompanija posluje sa profitom već sada kada su u pitanju električni automobili. Trenutno tržište električnih automobila je vrlo ograničeno volumenom, jer kao što je već poznato, velika većina vozača električne automobile doživljava kao razonodu bogatih koja za sada ni dugoročno ne opravdava svoju visoku cijenu u startu.

Izuzev nekih praktičnih i tehničkih ograničenja, upravo je visoka cijena električnih automobila jedna od glavnih prepreka ka njihovoj masovnijoj potražnji a sami tim i prodaji. Sa padom cijena i izgradnjom potrebne infrastrukture, električni automobili bi mogli da se izjednače po pristupačnosti sa svojim benzinskim i dizelskim rođacima.

Upravo u tom aspektu ključnu ulogu bi mogao da ima najavljeni niskobudžetni električni automobil iz redova Renaulta. Predviđajući kretanje tržišta električnih automobila, Renault očekuje da će i dalje imati zaradu kada se broj električnih automobila koje prodaju poveća.

Savremeni koncepti deljenja automobila i kratkoročnog najma vozila idu u prilog Renaultovom povoljnom električnom automobilu. Renault trenutno dobro zarađuje na pilot projektu koji uspješno funkcioniše u Madridu gdje je Renault stavio u saobraćaj 800 električnih Zoe automobila.

Sljedeće godine Renault kreće sa prodajom K-ZE automobila u Kini gde su najavili ravnopravnu borbu sa kineskim proizvođačima. Ako se K-ZE (na slikama) pokaže uspješnim projektom u Kini, nije isključeno da ga Renault dovede i u Evropu gdje bi bilo potrebno da cijenu zadrži ispod 10.000 evra.

Renault je svestan da svako ne može da si priušti skupocene električne automobile kakvi se po pravilu nalaze u ponudi brojnih proizvođača automobila. Posle 2022. godine Renault bi u saradnji sa Nissanom trebalo da predstavi novu platformu za električne automobile.

(Vozim.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije