Novosti

Pratite nas na Google news

Tesla odlaže početak proizvodnje kamiona na struju za 2020. godinu

Tesla odlaže početak proizvodnje kamiona na struju za 2020. godinu
Foto: Tesla promo | Tesla odlaže početak proizvodnje kamiona na struju za 2020. godinu
N.N.

Ilon Mask je potvrdio da proizvodnja električnog kamiona-šlepera Tesla Semi neće početi prije kraja naredne godine.

Kada je u novembru 2017. Mask predstavio svijetu prototip kamiona na struju Tesla Semi, najavljeno je da će serijska proizvodnja započeti tokom 2019. godine.

Ipak, kao što je to bio slučaj i sa nekim prethodnim modelima ove kompanije, došlo je do pomjeranja datuma lansiranja produkcijske verzije jer se pokazalo da je prvobitan rok bio preambiciozan.

Novi rok je kraj 2020. godine, a nije poznato kako će na ovo odlaganje reagovati kompanije koje su već naručile kontigente Tesla Semi kamiona za svoje flote, kao što su Anheuser-Busch, UPS, FedEx i Walmart.

Ukoliko se preliminarne specifikacije ne promijene, produkcijski Tesla Semi u verziji sa najvećom autonomijom moći će da pređe do 804 km prije nego što mu se baterije isprazne. Ova autonomija odnosi se na vožnju autoputem, kada je kamion opterećen tovarom od 40 tona.

Ranije je najavljeno da će bazični Tesla Semi, sa autonomijom od 482 km, u SAD imati startnu cijenu od 150.000 dolara, dok će model sa radijusom kretanja od 804 km koštati 180.000 dolara.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije