Novosti

Top 5 ekskluziva beogradskog auto-salona

Top 5 ekskluziva beogradskog auto-salona
Foto: B92 | Top 5 ekskluziva beogradskog auto-salona

Među brojnim premijerama i novitetima salona automobila, izdvaja se nekoliko koje rijetko imamo priliku da vidimo uživo. Predstavljamo vam top 5 modela, koji ne moraju nužno da budu i vaši favoriti sa ovogodišnjeg sajma.

Svake godine posjetioci na sajmu mogu da razgledaju na stotine uglancanih novih automobila, ali je mali broj onih koji zaista oduzimaju dah.

Ferrari Portofino

Modeli Ferrarija rijetko gostuju na beogradskom auto-salonu. Iako Portofino ne spada među najnovije i najmoćnije modele firme iz Maranela, "propetom konju" se ne gleda u zube.

Ovaj supersportski automobil, koji je 2017. u gami Ferrarija zamijenio model California T, opremljen je 3.9 litarskim twin-turbo V8 motorom koji isporučuje 600 ks (441 kW), a maksimalna snaga na raspolaganju je pri 7.500 obrtaja.

Ferrari Portofino razvija 760 Nm maksimalnog obrtnog momenta već od 3.000 o/min, a iz stanja mirovanja do stotke stiže za 3,5 s. Maksimalna brzina je 320 km/h.

Zaljubljenici u sportske automobile ovaj model mogu vidjeti na štandu SAT-a, u hali 1 beogradskog sajma.

Porsche 911 Carrera

Za razliku od Ferrarija, Porsche 911 nije toliko redak automobil na ovim prostorima, ali s obzirom da je u pitanju potpuno nova generacija koja je svjetsku premijeru mala prije samo nekoliko mjeseci, svakako je nezaobilazan eksponat za sve ljubitelje modela proizvođača iz Štutgarta.

Primjerak koji je izložen u hali 5 ofarban je u atraktivnu žutu boju, sa kontrastnim crnim alu felnama. U pitanju je verzija 4S sa pogonom na sva četiri točka i snažnijom od dvije motorske opcije.

Pokreće je turbo-punjeni 3.0 litarski 6-cilindraš sa 450 ks, a auto od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,6 s. Maksimalna brzina Porschea 911 Carrera 4S je 306 km/h.

Inače, ovaj model se standardno isporučuje sa sedmobrzinskim manuelnim menjačem, dok je osmostepeni automatik sa duplim kvačilom dostupan kao opcija.

Bentley Continental GT W12

U istoj hali 5 Beogradskog sajma, odmah pored Porschea 911 Carrera, smjestio se ovaj moćni sportski Bentley.

Poseban kuriozitet je njegov 12-cilindarski motor u specifičnoj “W” formaciji, koji proizvodi čak 635 ks i 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Da bi iz mjesta stigao do brzine od 100 km/h, Continentalu GT W12 dovoljno je 3,7 s, dok proizvođač maksimalnu brzinu deklariše na 333 km/h.

Rolls-Royce Cullinan

O najekskluzivnijem automobilu sa ovogodišnjeg sajma mogli ste da čitate u posebnom tekstu na našem sajtu, a samo ćemo vas podsjetiti da ovaj prvi SUV britanskog superluksuznog brenda ispod haube ima 6.75 litarski bi-turbo V12 sa 571 ks (420 kW) i 850 Nm.

Snaga se prenosi na sve točkove, a Cullinan je takođe opremljen i sistemom upravljanja na sva 4 točka. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h, dok ovaj, preko 2,6 tona težak automobil 0-100 km/h stiže za 5,2 s.

Ne propustite jedinstvenu priliku da Rolls-Royce Cullinan vidite u hali 2A, u okviru štanda BMW-a, gdje će biti izložen do kraja marta.

Mercedes-Maybach S560

Mercedes je samo po sebi sinonim za luksuz u auto-industriji, a podbrend Maybach je nešto najluksuznije što njemački proizvođač ima u svojoj ponudi.

Iako nije prvi put na sajmu automobila u Beogradu, Mercedes-Maybach je nezaobilazna stanica za svakog posjetioca ove manifestacije.

U hali 3 Beogradskog sajma možete vidjeti verziju S560 4Matic opremljenu 4.0 V8 turbo motorom sa 469 ks (345 kW) i 700 Nm.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije