Novosti

Toyotin prvi EV - opozvan

Toyotin prvi EV - opozvan
Foto: Toyota promo | Toyotin prvi EV - opozvan
N.N.

Japanska kompanija se među poslednjim "ukrcala na voz struje", a njihov prvi potpuno električni automobil bZ4X je već opozvan zbog mogućnosti da se olabave šrafovi točkova.

Sreća u nesreći jeste da je ovaj model praktično nov, pa će u vanrednu posjetu servisu otići svega 2.700 primjeraka.

 Najveći proizvođač automobila na svijetu podnio je Ministarstvu saobraćaja Japana zahtjev za opoziv modela bZ4X. Od 2.700 opozvanih primjeraka, njih 2.200 je prodato u Evropi, 260 u SAD, 20 u Kanadi i 110 u Japanu, navodi Toyota u zvaničnom saopštenju.

Oštra skretanja i naglo kočenje opterećuju šrafove točkova i mogu da dovedu do toga da postanu labavi, što stvara opasnost od otpadanja točkova sa vozila. Za sada nije poznato da li je ovaj defekt uzrokovao neki udes, ali je vlasnicima modela bZ4X preporučeno da ne koriste svoj automobil prije nego što posjete servis, navodi Nova.rs.

Još uvijek nije poznato da li isti problem ima i Subaru Solterra, koji dijeli mnogo toga sa modelom bZ4X. Međutim, ovaj električni automobil Subarua na tržište stiže tek kasnije tokom ovog ljeta, pa japanska kompanija ima dovoljno vremena da rješi potencijalne probleme do tada.

Toyota bZ4X je prvi električni automobil ove kompanije namijenjen globalnom tržištu. Model Mirai sa pogonom na vodonik može da se kupi samo u Japanu, Kaliforniji i nekoliko evropskih država. Sve prethodne električne Toyote, kao što je RAV4 EV, bile su dostupne na svega nekoliko odabranih tržišta.

Japanska kompanija je dugo bila kritikovana od strane pojedinih investitora i organizacija za zaštitu životne sredine zbog sporog prelaska na električne automobile. Sa druge strane, Toyota je odbacivala ove kritike, jer prema njihovom mišljenju postoji potreba da se širom svijeta ponudi različit izbor pogonskih sistema, u zavisnosti od želja kupaca.

Toyota i dalje vjeruje u hibridne automobile, a oni su dosta popularniji u Japanu nego električni modeli, koji su tokom prošle godine činili samo 1 procenat svih prodatih automobila. Ipak, protiv pritisaka se nije moglo, pa je Toyota najavila veliki broj vozila na struju u skorijoj budućnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije