Novosti

U FBiH prosječna starost putničkih automobila 16,99 godina

U FBiH prosječna starost putničkih automobila 16,99 godina
U FBiH prosječna starost putničkih automobila 16,99 godina
Fena

SARAJEVO - Prosječna starost putničkih automobila u FBiH u 2012. je 16,99 godina, što pokazuje da je u odnosu na 2011. (16,62) došlo do zastarijevanja voznog parka u tom segmentu, pokazala je analiza koju je napravio Institut za privredni inženjering - IPI d.o.o. Zenica.

To pokazuje da su prilikom uvoza u 2012. prednjačila putnička vozila stara minimalno 10 godina.

Procent putničkih vozila starijih od 20 godina je 39,45 posto, dok vozila proizvedena 2008. i kasnije čine 6,72 odsto voznog parka u tom segmentu u FBiH.

Kod putničkih vozila prednjače dizelski motori sa 63 odsto, benzinski oko 37 odsto, dok su 3.173 vozila s plinskom instalacijom.

U tom segmentu najzastupljenija su vozila marke Volksvagen, a slijede Opel, Škoda, Mercedes i Reno vozila.

Prosječna starost autobusa do pet tona je 14,42 godine, a autobusa čija je najveća dozvoljena masa veća od pet tona 18,32 godine, motocikala čija je zapremina veća od 50 cm3 11,88 godina, a radnih mašina 14,42 godine.

Prosječna starost teretnih vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tona je 13,16 godina, od 3,5 do 12 tona 19,71 godinu, a više od 12 tona 15,81 godinu.

Takođe, ustanovljeno je da je 37,59 odsto cjelokupnog voznog parka u FBiH starije od 20 godina.

U 2012. u Federaciji BiH ukupno su bile 162 ovlaštene stanice tehničkih pregleda i obavljena su 602.444 pregleda, te 518.156 ekotestova.

Evidentirano je 17.596 neispravnosti, u čemu prednjače kvarovi na kočnicama, a slijede uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju te elementi vješanja.

- Od uvođenja zakona o homologaciji, broj vozila starosti od devet do 12 godina značajno je porastao, dok je prodaja novih vozila opala za oko 40 odsto u odnosu na 2011. -  kazao je stručni saradnik za nadzor u IPI d.o.o. Zenica Semir Selimović.

Odgovarajući na pitanje kako vozila koja su očigledno tehnički neispravna prolaze pregled i učestvuju u saobraćaju, Selimović je rekao da je tehnički pregled vozila registrirovanih u FBiH moguće obaviti i u RS-u gdje nema videonadzora u stanicama za pregled, što olakšava manipulaciju dobivenim rezultatima.

- Stanice u FBiH za koje utvrdimo da nisu radile regularno, a ima ih koje nisu otkrile niti jedno neispravno vozilo, mi smo u dva navrata prijavljivali Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, koje je jedino nadležno za zatvaranje stanica - pojasnio je Selimović.

Takođe, naglašeno je da, i osim sistema nadzora u u stanicama za tehnički pregled u FBiH, osobe koje vrše pregled za neispravno vozilo, mogu izdati potvrdu o ispravnosti, te da su zakazali inspekcijski organi, kao i policija koja uvidom u neispravnost vozila na cesti može to vozilo isključiti iz saobraćaja i uputiti na vanredni tehnički pregled.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije