Novosti

Ulje za kočnice malo ko mijenja

Ulje za kočnice malo ko mijenja
Foto: Vladimir Stojaković | Ulje za kočnice malo ko mijenja

BANJALUKA - Kočiona tečnost u sistemu za kočnice najčešći je problem kontrolisanih vozila tokom prvog dana republičke preventivne kampanje besplatne kontrole tehničke ispravnosti motornih vozila, koja je danas počela u Banjaluci pod nazivom "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2019".

Istakao je ovo Predrag Likokur iz Auto-moto saveza RS, koji zajedno s auto-moto društvima u RS, Ministarstvom saobraćaja i veza RS, MUP-om RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i kompanijom "Optima grupa" realizuje ovu akciju.

Likokur je rekao da su danas, tokom prvog dana u okviru ove akcije, u krugu Auto-moto društva "Krajina" u Banjaluci ukazali vozačima šta je sve potrebno da urade kako bi svoje vozilo što bezbjednije pripremili za zimske uslove vožnje.

"Bez obzira što je kišovito, imali smo u samo tri-četiri sata ove akcije više od 40 kontrolisanih vozila. Odziv je više nego dobar. Najčešća neispravnost je uočena u vezi s kočionom tečnošću, koju vozači inače ne kontrolišu i ne mijenjaju. Ona tako duže stoji u vozilima i gubi svojstva, a trebalo bi da se mijenja svake dvije do tri godine. Osim kočione tečnosti, bilo je i neispravnosti na svjetlosnoj signalizaciji, gdje na vozilima nije bilo uredno stop svjetlo, te kratko ili dugo svjetlo", rekao je Likokur.

Ističe da dosta vozača nije stavilo zimske pneumatike na vozila, s obzirom na to da je juče bio 4. novembar, a zakonska obaveza za zimsku opremu je od 15. novembra, tako da vozači očigledno čekaju i dalje zadnji momenat za zamjenu guma.

Dodao je da se tokom akcije vrši kontrola kočionog sistema vozila, upravljačkog sistema, dubina gazećeg pneumatika, kočiona tečnost, rashladna tečnost, svjetlosno-signalni uređaji, ali i plinska instalacije ukoliko je vozilo posjeduje.

Zorica Živak-Topalović iz Banjaluke, koja je juče došla da provjeri svoje vozilo kako bi ga pripremila za zimske uslove, kaže da je sve uredno i da je vozilo u dobrom stanju, ali da mora dopuniti ulje za kočnice. 

Momir Rađević iz Banjaluke kaže da je važno preventivno djelovati, te pozvao sve vozače da dođu i prekontrolišu vozilo, posebno oni koji voze lošije i starije automobile.

"Na vozilu su mi prekontrolisali kočnice, volan, svjetla, ulje i nije bilo neispravnosti osim što mi nedostaje ulja u kočionom sistemu te ga treba dosuti", kaže Rađević.

Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, kaže da će ova kampanja trajati do 29. novembra i da će se sprovesti na teritoriji 33 lokalne zajednice širom RS.

Dodao je da će pokretni tehnički pregled još danas i sutra biti stacioniran u krugu AMD "Krajina" u Banjaluci, u četvrtak je u Driniću i Ribniku, dok je u petak u Novom Gradu i Prijedoru, a nakon toga će nastaviti svoju kampanju i u drugim mjestima širom RS.

Pokloni vozačima

Tokom kampanje radnici "Optima grupe" će vozačima dijeliti grebalice za skidanje leda sa stakla. Dobiće i servisne knjižice za vlasnike kontrolisanih vozila, kao i mosol, zimsku tečnost za pranje vjetrobranskog stakla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije