Mogućnosti

Četiri "tajne funkcije" pojasa u automobilu (VIDEO)

Četiri "tajne funkcije" pojasa u automobilu (VIDEO)
Foto: Pexels/Ilustracija | Četiri "tajne funkcije" pojasa u automobilu (VIDEO)

Ne treba ni da pominjemo koliko je važan sigurnosni pojas.

Osim osnovne namjene, mogli biste da ga iskoristite za još nekoliko stvari.

Kako je na TikToku objasnio influenser Brat Cong, sigurnosni pojas u atomobilima ima više od jedne funkcije, a većini vozača one ne bi pale na pamet.

Nabrojaćemo ovdje četiri malo manje poznate (pored one najbitnije, da se vežete), pa sami prosudite da li ćete ih sve koristiti.

1. Guranje automobila

Automobil se pokvario, a nema nikoga da vam pomogne oko guranja kako biste ga doveli na neko bezbjedno mjesto? Nema problema. Izvucite sigurnosni pojas napolje, fiksirajte ga vratima, a zatim ga stavite na rame. Na ovaj način, automobil ćete moći da pogurate sami, punom snagom.

2. Čistoća vozila

Kada kupujete polovan automobil, pokušajte da izvučete pojas do kraja, i vidite da li na njemu ima nekih fleka, plijesni, buđi... ako uočite bilo šta što ne bi trebalo da bude tu, velike su šanse da je automobil bio u vodi prije prodaje.

3. Datum proizvodnje

Ovo se ponovo odnosi na polovnjake - na dnu pojasa nalazi se datum proizvodnje vozila, i to možete da uporedite sa datumom koji se nalazi na pločici kod vrata. Ako se datumi ne slažu, znači da su neki dijelovi mijenjani i da je auto možda učestvovao u nesreći - u tom slučaju, zapitajte se da li bi zaista trebalo da ga kupite.

4. Razbijanje stakla

U slučaju nužde, odnosno kada ste zaglavljeni, možete da iskoristite metalni dio pojasa kako biste razbili prozorsko ili vjetrobransko staklo, i na taj način izašli iz automobila. Nadamo se da vam ovo neće zatrebati, ali dobro je znati da može da posluži.

 

@conggeshuoche The Hidden secrets of car seat belts!#fpy#fyp#tiktok#fypシ#foryoupage#foryou#fypage#fy#foryourpage#drivingtips#tips#learnontiktok#howto#goodpoint ♬ 原聲 - 聪哥说车

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije