Mogućnosti

Električnim autom obišla svijet (VIDEO)

Električnim autom obišla svijet (VIDEO)
Foto: Ford | Električnim autom obišla svijet, prva je kojoj je to uspjelo (VIDEO)

Avanturistkinja Lexie Alford postavila je službeni rekord kao prva osoba koja je napravila krug oko svijeta u električnom vozilu, koristeći novi potpuno električni Ford Explorer.

Prešavši cilj u Nici, u Francuskoj, Lexie i novi Ford Explorer predvodili su konvoj kultnih Fordovih vozila, okruženih aktuelnim modelima koji oblikuju smjer budućnosti kompanije.

Nevjerovatno putovanje vodilo je Explorer i njegovu vozačicu preko šest kontinenata, prošli su kroz 27 zemalja i napravili više od 30.000 kilometara, a sve samo na električni pogon. U borbi s nestankom struje u Africi, nedostatkom infrastrukture za punjenje u pustinji Atakama u Čileu, neuređenim cestama, planinskim prevojima i uslovima smrzavanja, ovo je postignuće pokazalo što je moguće u električnom vozilu.

Vozilo koje je Lexie koristila za izazov bila je predprodukcijska verzija Ford Explorera koji je sada dostupan za narudžbu. Tokom putovanja koristio je razna rješenja punjenja, od 2.2 kW izmjenične zidne utičnice do brzih punjača istosmjerne struje i prenosnog paketa baterija.

“Na ovoj epskoj avanturi upoznala sam nevjerovatne ljude iz mnogih krajeva svijeta i doživjela 27 prekrasnih zemalja dok sam bila za volanom. Ali ovo putovanje dolazi s jedinstvenim nizom izazova”, rekla je Lexie, koja takođe drži svjetski rekord kao najmlađa osoba koja je posjetila sve zemlje na svijetu.

“Bila je čast života dobiti povjerenje Forda da obiđem svijet u električnom Exploreru, koji mi je bio kao kuća posljednjih šest mjeseci. Imala sam cilj pomaknuti granice onoga što je moguće učiniti u EV-u i ponosna sam što mogu reći da jesam", poručila je ona.

Novi potpuno električni Explorer prvo je Fordovo putničko električno vozilo razvijeno i proizvedeno u Evropi, kombinujući njemačko inženjerstvo, američki stil i vrhunsku standardnu specifikaciju koja uključuje električne pogonske sklopove na baterije za nultu emisiju izduvnih gasova tokom vožnje - i domet vožnje do 602 km na jedno punjenje.

Explorer će biti dostupan s izborom između pogona s jednim motorom na stražnjim točkovima (RWD) ili pogona s dva motora na sve točkove (AWD). Oba koriste litijum-ionsku nikl-mangan-kobalt (NMC) bateriju produženog dometa, odabranu zbog gustoće energije, snage i performansi u evropskim klimama od Skandinavije do Mediterana.

Pogonski sklop 4 s jednim motorom RWD s NMC baterijom standardnog dometa takođe će biti dostupan kasnije. Punjenje od 10-80 posto traje otprilike 26 minuta korištenjem do 185 kW DC brzog punjenja za AWD model.

Explorer može ubrzati brže od modela Ford Focus ST s 340 PS, što znači da se 100 km/h može postići za 5.3 sekunde.

Novi potpuno električni Explorer prvo je vozilo koje će biti sastavljeno u Fordovom centru za električna vozila u Kelnu u koji je uloženo više od 2 milijarde dolara, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije