Mogućnosti

Hrvatska proizvela prvo komercijalno vozilo na hidrogen

Hrvatska proizvela prvo komercijalno vozilo na hidrogen
Foto: RASCO | Hrvatska proizvela prvo komercijalno vozilo na hidrogen

Hrvatska se na međunarodnom sajmu za komunalnu opremu u Minhenu predstavilao prvim komercijalnim vozilom na hidrogen, mašinom za čišćenje ulica.

Projekt je razvijen u tvornici komunalne opreme RASCO iz Kalinovca i još je jedan dokaz navodi HRT, da Hrvatska ima potencijala za razvoj sofisticiranih inovacija.

Čisti sve pred sobom, i to uz najčišći energent - hidrogen. Velik iskorak za Hrvatsku, koja odsad ima komunalno vozilo na hidrogen, ali još nema javno dostupnu punionicu. Najbliža je u Gracu.

"Međutim to nas ne sprečava u razvoju ovog vozila iz dva razloga, prvo Hrvatska nije naše ciljano tržište. Nama je to Europa i sjeverna Amerika, u kojima postoji čitav niz gradova, u kojima je razvojena infrastruktura za punjenje vodika. Naime, vodik je jedan od stupova u daljnjoj dekarbonizaciji transporta", rekao je Ivan Franičević, predsjednik Uprave RASCO-a.

Mašinu za čišćenje je razvilo četrdesetak ljudi, od ukupno četristotinjak zaposlenih. Omražene baterije, poput onih u električnim automobilima, ovdje nema. Gorive ćelije su te koje vodik, uz pomoć kisika, pretvaraju u električnu energiju. Pritom je jedini nusproizvod voda.

"Ovo vozilo planiramo proizvoditi u serijskoj proizvodnji. Već postoje interesi koje smo ostvarili i sigurno im prognoziram svijetlu budućnost", rekao je Marko Mađer, voditelj specijalnih projekata u RASCO-u.

Zainteresirali su se Skandinavci. Ondje se već naveliko koriste hidrogenom u transportu, jer štetnog utjecaja na okoliš nema. I domaći stručnjaci slažu se da hidrogen nije trend, nego bliska budućnost.  

Tvornica iz koje je proistekla mašina za čišćenje, izvozi u više od 40 zemalja svijeta, na pet kontinenata. Prošle godine su proizveli 150 vozila, u Evropi su među pet najvećih proizvođača komunalne opreme.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije