Mogućnosti

Kada trebate odvesti vozilo na tehnički pregled?

Kada trebate odvesti vozilo na tehnički pregled?
Foto: Freepik/standret | Kada trebate odvesti vozilo na tehnički pregled?

Ukoliko uskoro trebate registrovati automobil, a niste sigurni na koliko dana prije toga trebate odvesti vozilo na tehnički pregled, u nastavku teksta potražite odgovore. Osim toga, detaljnije saznajte i koliko često treba vršiti tehnički pregled vozila.

Tehnički pregled vozila može biti redovni, preventivni i vanredni.

Inače, tehnički pregled vozila obavezan je za sva motorna i priključna vozila, a kako je to i regulisano odredbama Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Prema Pravilniku o tehničkim pregledima vozila u BiH, redovni tehnički pregledi vozila se obavljaju jednom godišnje, i to u periodu ne dužem od 30 dana prije isteka registracije.

Osim toga, novoproizvedena vozila prije prve registracije podliježu obaveznoj identifikaciji i unosu podataka u jedinstveni informacijski sistem. Ona podliježu obavezi redovnog tehničkog pregleda u toku mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od dana prve registracije vozila, te u toku mjeseca u kojem ističe rok od 48 mjeseci od dana prve registracije vozila.

Bitno je znati i da vozila stara četiri i više godina podliježu redovnom tehničkom pregledu svakih 12 mjeseci, i to od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

Takođe, vozila koja se uvoze u BiH, a nisu novoproizvedena, prije prve registracije podliježu redovnom tehničkom pregledu.

Preventivni tehnički pregled vozila na nivou BiH obavlja se nakon proteka šest mjeseci od redovnog tehničkog pregleda, a podliježu mu rent a car vozila, vozila kojima se obavlja osposobljavanje kandidata za vozača, vozila kojima se obavlja taksi prijevoz, autobusi, teretna i priključna vozila za prijevoz opasnih materija (ADR vozila), teretna i priključna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 7.500 kg.

Prema zakonu, za vozila koja nisu starija od četiri godine ne obavlja se preventivni tehnički pregled vozila na nivou BiH.

OVDJE može dobiti više informacija o ovoj temi.

Gdje se obavlja tehnički pregled?

Tehnički pregled vozila obavlja se u objektu stanice za tehnički pregled vozila, osim ispitivanja buke i jačine zvučnih signala, koji mogu da se ispituju i izvan objekta.

U izuzetnim situacijama, tehnički pregled vozila, koja zbog svojih konstruktivnih osobina ne mogu biti pregledana u stanici tehničkog pregleda, može se obaviti na poligonu stanice tehničkog pregleda, koja za to ima odobrenje.

Tehnički pregled obavlja se na praznom vozilu, osim u slučaju opravdane nemogućnosti da se vozilo isprazni od terete, kao što je vatrogasno vozilo, vozilo sa nadgradnjom koja je fiksno vezana i sl. ili kod vanrednog pregleda, pod uslovom da takvim pregledom neće biti dovedena u pitanje ispravnost i funkcionalnost instalirane opreme na stanici.

Zahtjev za obavljanje tehničkog pregleda vozila

Tehnički pregled vozila se obavlja na zahtjev stranke koja je dužna voditelju stanice tehničkog pregleda na stanici priložiti:

*dokumente koje je izdala nadležna institucija i koji svjedoče o vlasništvu i tehničkim karakteristikama vozila ili njegovih pojedinih sklopova uređaja, poput saobraćajne dozvole, Potvrda o registraciji itd., a za oldtimer vozila, uz zahtjev se prilaže i identifikacijska isprava za oldtimer.

* dokaz o izvršenoj uplati za uslugu tehničkog pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije