Mogućnosti

Kako da pravilno skladištite automobilske gume?

Kako da pravilno skladištite automobilske gume?
Foto: Ilustracija | Kako da pravilno skladištite automobilske gume?

Uskoro, tačnije od 15. aprila, ćete moći sa vašeg automobila skinuti zimske gume i nabaciti mu ljetne.

Međutim, ukoliko su zimske gume, koje ćete skinuti, relativno nove, potrebno je pravilo da ih skladištite kako ne bi propale.

Pravilno skladištenje automobilskih guma neophodno je za očuvanje njihovog kvaliteta, jer se u suprotnom narušava stabilnost vozila, a samim tim i bezbjedna vožnja.

Način na koji skladištite automobilske gume najviše zavisi od toga da li pohranjujete samo gume ili se gume nalaze na felugama, koje su najčešće u slučaju zimskih guma čelične, a u slučaju ljetnih aluminijske.

Ako koristiti neki od tzv. hotela za gume, odnosno ostavljate ih na čuvanju u velikim vulkanizerskim lancima, tada ovaj članak nije namijenjen Vama, jer renomirani vulkanizeri vode računa o ispravnom skladištenju. U slučaju da gume čuvate u nekom od svojih prostora, neophodno je da taj prostor bude suv i taman.

Samo gume najbolje je postaviti okomito na podlogu, jednu do druge te ih jednom mjesečno okrenuti za četvrt kruga, ali to nije ni neophodno, jer se zbog male mase neće deformisati. Ako se gume nalaze na naplacima tada ih je najbolje postaviti vodoravno, jednu na drugu te im jednom mjesečno mijenjati mjesta na način da donju stavite na vrh i tako redom.

Prije skladištenja guma obilježite na kojoj je poziciji bila ugrađena svaka od njih kako bi ih slijedeće sezone mogli zarotirati. Operite gume i feluge te izvadite sve kamenčiće i strana tijela iz profila gazne površine gume.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije