Mogućnosti

Koliko raste potrošnja goriva sa nedovoljno naduvanim gumama

Koliko raste potrošnja goriva sa nedovoljno naduvanim gumama
Foto: Pexels/Ilustracija | Koliko raste potrošnja goriva sa nedovoljno nadivanim gumama

Zbog nedovoljno naduvanih guma na automobilima, u Evropi se godišnje potroši tri milijarde litara goriva​ više.

Koliko često provjeravate pritisak vazduha u gumama? Svakako suviše rijetko, ako pitate njemački auto-klub (ADAC). Stručnjaci ovog kluba preporučuju mjerenje pritiska u gumama na svake dvije nedjelje.

Čak i za pola bara niže od propisane vrednosti mijenjaju se vozne karakteristike automobila, na primjer, produžuje se zaustavni put pri kočenju, a pogoršava se i prolazak kroz krivine.

Veći otpor kotrljanja guma znači da se na 100 km troši do 0,3 l više goriva. Zbog toga se svake godine u Evropi potroši tri milijarde litara goriva.

Ako je pritisak u gumama previsok, to negativno utiče na udobnost vožnje, a habanje je takođe neravnomjerno. Tačan pritisak u gumama se može naći na različitim mjestima:

  • U uputstvu za upotrebu
  • Na B-stubu vozačevih vrata
  • Na naljepnici u pretincu za rukavice
  • Na sajtu proizvođača…

"Zbog udobnosti u vožnji, proizvođači obično navode samo minimalni pritisak. Povećanje od 0,2 bara je jedva primjetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja bezbjednosti", savjetuje stručnjak za ADAC Rupret Miler.

Najbolje je izmjeriti pritisak u gumama prije vožnje ili poslije nekoliko kilometara vožnje. Idealna spoljna temperatura za mjerenje iznosi oko 20 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije