Mogućnosti

Manuelni ili automatski mjenjač: Koji izabrati?

Manuelni ili automatski mjenjač: Koji izabrati?
Foto: Pexels/Ilustracija | Manuelni ili automatski mjenjač: Koji izabrati?

Kada kupujemo vozilo, uvijek se postavlja pitanje: da li da uzmemo automatski ili manuelni mjenjač i šta je bolje?

Poznato je da servis na automatskim mjenjačima nosi sa sobom veće troškove nego kvarovi na manuelnim mjenjačima.

Na (ne)ispravnost manuelnog mjenjača najviše će uticati vozač. Najčešće greške su prebrzo mijenjanje brzina dok se pedala kvačila ne pritisne do kraja. Preporučuje se da do kraja pritisnete pedalu kvačila, a zatim koristite ručicu mjenjača.

Manuelnim mjenjačima obično nije potrebno veće servisiranje, osim što ćete mijenjati ulje u mjenjaču jednom u (otprilike) deset godina – ako proizvođač nije drugačije propisao, piše Revijahak.

Neispravno kvačilo i dvomaseni zamajac, koji imaju određeni problem, mogu negativno uticati na prenos, ako se ne poprave na vrijeme. Nemojte odlagati popravku kvačila jer to može prouzrokovati velika oštećenja mjenjača na duge staze.

Prilikom kupovine vozila, preporučljivo je da napravite probnu vožnju i pokušate da prebacite sve brzine u toku vožnje, kako biste se uvjerili da nema problema sa prebacivanjem u neku od brzina, odnosno da nema da nema zapinjanja ili da se ne čuju neki neuobičajeni zvuci.

Takođe, provjerite promjene brzina kod hladnog, ali i zagrijanog mjenjača. Kada je vozilo zaustavljeno i motor radi u praznom hodu, možete čuti neobične zvukove. Ako isti zvuci nestanu kada pritisnete pedalu kvačila, moguće je da su ležajevi ili zupčanici u mjenjaču istrošeni, pa se konslutujte sa servisom da li je u pitanju neki veći problem.

Takođe, tokom vremena, kod manuelnih mjenjača, poluge ručice mjenjača ili sajle se mogu istrošiti do te mjere da mogu da ispadnu iz ležaja i izgube mehaničku vezu na putu od ručice do samog mjenjača.

Ako primjetite da je ručica u kabini labava i nije tako kompaktna kao nekada, možda je vrijeme da popravite ručicu mjenjača.

Manuelni mjenjač ima prednost što je lakši od automatskog mjenjača i ima manje dijelova od automatskog mjenjača, pa su nova vozila shodno tome pristupačnija i lakša.

Današnji automatski mjenjači sa dva kvačila su strukturno dva mjenjača u jednom, sa podjelom na više brzina. Promena stepena prenosa se odvija za kratko vrijeme, dok se jedan mjenjač odvaja od motora na svom kvačilu, dugi mjenjač "uključuje" kvačilo sa motorom i mijenjaju se brzine.

Kada vozimo, skoro da ne osjećamo ovu promjenu. Ovakva strategija rada pri promjeni stepena prenosa pogoduje gašenju i paljenju motora, sa kratkim prekidima u protoku snage i obrtnog momenta između motora i mjenjača, što povećava stepen korisnosti motora.

Automatski mjenjači sa dvostrukim kvačilom, ako su dobro dizajnirani, imaju manji CO2 otisak i potrošnju goriva od istog vozila sa istim motorom i manuelnim mjenjačem.

Praksa je pokazala da ovi mjenjači podižu cijenu vozila, ali mogu da ga učine povoljnijim za poreze u nekim državama, kroz manji udio emisije CO2 i, dugoročno gledano, manju potrošnju goriva, što nije bila praksa kod starijih tipova automatskih mjenjača.

Održavanje će i dalje zahtijevati redovnu zamjenu ulja u mjenjaču i filtera, kao i druge servisne radnje prema preporukama servisa iu intervalima koje je predvidio proizvođač.

Kod automatskih mjenjača, generalno, kvarova može biti manje nego kod manuelnih mjenjača jer je mogućnost nepravilne upotrebe smanjena kada mjenjač radi automatski.

Međutim, popravke, ako moraju da se rade, izuzetno su skupe, a najčešće u servisu ne postoji mogućnost kupovine i zamjene pojedinačnih manjih rezervnih dijelova unutar mjenjača.

Često je moguće kupiti cijeli popravljeni mjenjač po sniženoj cijeni, ako vaš mjenjač ostavite servisu u programu "staro za staro". Novi mjenjač je još skuplje rješenje.

Dvostruka kvačila se obično mogu mijenjati pojedinačno, kao i zamajci, u zavisnosti od marke i modela, odnosno načina na koji je dizajniran reduktor obrtnog momenta između motora i mjenjača.

Nekako je povoljnije izabrati mjenjač sa mokrim duplim kvačilom nego sa suvim, jer se suva kvačila ne peru i ne hlade transmisionim uljem, pa su konstrukcijski suva kvačila jeftinije rješenje, ali nisu dugotrajnija, u poređenju sa mokrim kvačilima.

Manji kvarovi u automatskim mjenjačima, recimo, mogu biti problemi sa uljnim zaptivkama, ako su zaptivke zamjenljive bez potrebe skidanja mjenjača i većeg rastavljanja. U ovim slučajevima, troškovi popravke ne moraju biti previsoki.

Zaključak

Danas možemo dati prednost automatskim mjenjačima jer su postali mnogo komforniji, pouzdaniji i ekonomičniji, dok će manuelni mjenjači i dalje biti sinonim za pouzdanost i ekonomičnost ako posmatramo troškove kupovine vozila i zadržavanja istog vozila na dugi rok.

Kod njih je povoljnije dugoročno održavanje, posebno ako ne prelazite veliki broj kilometara, odnosno ako se ne vozite često na kraćim relacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije