Mogućnosti

Pravilno skladištenje ljetnih guma

Pravilno skladištenje ljetnih guma
Foto: Pixabay | Pravilno skladištenje ljetnih guma

Kada ste zamijenili gume na svom automobilu, pitanje je što s ljetnim gumama koje su nam ostale. Možete ih uskladištiti kod kuće, ali napomena je da ako su skladištene u neprikladnim uslovima, gume mogu promijeniti svojstva, što rezultira bržim trošenjem.

Uslovi pravilnog skladištenja:

– Prije izmjene guma obilježite gume koje su bile montirane sprijeda kako bi im zamijenili položaj sa zadnjima u sljedećoj sezoni.

– Operite gume i feluge i izvadite sve kamenčiće ili strana tijela iz šara u gumi.

– Pneumatici moraju biti uskladišteni na mjestu na kojem je uvijek hladno, suvo i ima prirodnu ventilaciju. Ako se pneumatici skladište vani na otvorenom moraju biti prekriveni neprovidnom ceradom koja je potpuno nepropusna jer pneumatici moraju biti zaštićeni od sunca i snažne vještačke svjetlosti, te UV zraka.

– Temperatura mora biti niža od 35 ̊C i potrebno je izbjegavati upotrebu ili skladištenje bilo kakvih hemikalija u prostoriji u kojoj se skladište gume.

– Pneumatici moraju biti složeni okomito na jednoj od polica koja se nalazi minimalno 10 cm od poda. Kako se ne bi deformisali, preporučuje se rotacija jednom mjesečno. Ako su gume bez feluga preporučuje se da se poslože vertikalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije