Mogućnosti

"Veliki brat" čita registarske tablice, ali i zna sve o vama

"Veliki brat" čita registarske tablice, ali i zna sve o vama
Foto: www.leonardocompany-us.com | Veliki brat" čita registarske tablice, ali i zna sve o vama

Američka policija testira novu tehnologiju koja može da skenira vozila u pokretu u potrazi za bilo čim što emituje signal, uključujući pametne telefone, pametne satove, čipove za kućne ljubimce ili čak knjige iz biblioteke, navodi kompanija Leonardo, čije djelatnosti obuhvataju nadzor, odbranu i vazduhoplovstvo.

Ova nova tehnologija, nazvana Elsag EOC Plus, obično je dio Elsagovog čitača registarskih tablica automobila, iako se može koristiti i kao samostalni uređaj za praćenje, prenosi b92.

Dizajniran je da pomogne policiji u praćenju osumnjičenih u pokretu. Ipak, zagovornici privatnosti rekli su za "Forbs" da bi tehnologija mogla biti zloupotrebljena za praćenje ljudi širom zemlje, bez naloga, i saznavanje o njima identifikacijom njihovih stvari bez njihovog znanja.

Leonardo kaže da sistem može da identifikuje specifične modele uređaja, kao što su iPhone i slušalice, unutar vozila u pokretu, prema marketinškoj brošuri sa prošlogodišnje konferencije Milipol u Parizu.

Takođe može da identifikuje jedinstvene signale koje emituju čipovi za kućne ljubimce, kao i Wi-Fi i Bluetooth uređaji, ali i uređaje poput automobilskih infotejnment sistema i senzora pritiska u gumama.

Takođe može da otkrije elektronsku oznaku u knjizi iz biblioteke, navodi se u brošuri. Svi ovi podaci mogu da se povežu sa registarskim tablicama automobila i postanu jedinstveni "otisak prsta".

Dok se osoba kreće kroz druge skenere registarskih tablica, njen "otisak prsta" se može pratiti u datoj oblasti, čak i kada vozač ili putnik mijenjaju vozilo.

"Na primjer, dok 30 automobila od 100 može imati iPhone, samo jedan će imati iPhone 12rev2, Audi radio, par Bose slušalica, Garmin sportski sat, elektronski pronalazač ključeva i registarske tablice ABC-1234. Skup podataka koje predstavljaju te konkretne stvari čini elektronski potpis", objašnjava Leonardo u brošuri.

AI kamere

Kupci nove tehnologije možda nisu samo policijske službe ili preduzeća za nadzor javnih puteva. Leonardo u brošuri navodi da bi tehnologija takođe mogla da bude korisna u "područjima koja nisu na putu, kao što su željezničke stanice ili tržni centri".

"Forbs" je ranije izvjestio da tržni centri širom SAD već imaju tehnologiju za nadgledanje automobila sa vještačkom inteligencijom koju proizvodi Leonardov konkurent Flock Safety, i da dijele podatke sa ovih uređaja direktno sa agencijama za sprovođenje zakona u pokušaju da uhvate kradljivce.

Njihove AI kamere na sličan način stvaraju "otiske" različitih automobila, ali umjesto da skeniraju unutrašnjost vozila, traže identifikacione oznake na automobilu, koje nisu samo registarske tablice, već uzimaju u obzir i boju, model, godinu proizvodnja, naljepnice ili felne.

Leonardov portparol Nejt Maloni kaže za "Forbs" da je kompanija nedavno dobila patent za tehnologiju i da "kreću punom parom" u želji da svoj proizvod prodaju širom svijeta.

Trenutno nemaju kupaca koji plaćaju proizvod, iako su potvrdili da bar jedan od njihovih klijenata trenutno testira tehnologiju.

On nije rekao koja američka agencija za sprovođenje zakona pomaže u testiranju, ali je kazao da se tehnologija trenutno ne koristi za javni nadzor. Kompanija tvrdi da ima 4.000 kupaca širom SAD za svoje Elsag čitače registarskih tablica.

Politički analitičar Fondacije Electronic Frontier Metju Gvarilja kaže da ne vidi kako bi policija "mogla da opravda trošenje novca poreskih obveznika na ovo".

"Kao rođeno za zloupotrebu"

"Teško mi je da zamislim slučaj gdje bi ova tehnologija mogla da se koristi kada policija već ima čitače registarskih tablica", dodaje Gvarilja i upozorava:

"Ovo je dušu dalo za zloupotrebu, ne samo zbog načina na koji se može koristiti za praćenje ljudi, već i zato što pruža registar svih elektronskih uređaja koje neko ima. Policija bi pomoću ovih informacija mogla da odluči koje uređaje da oduzme prilikom zaustavljanja i pretresa pojedinca, posebno kada su u pitanju aktivisti ili novinari na protestima".

Maloni sa druge strane navodi da će kompanija sarađivati sa agencijama za sprovođenje zakona kako bi ostala u skladu sa zakonom.

Ako agencija nema dozvolu da identifikuje uređaje u automobilu bez naloga, na primjer, funkcije bi mogle biti isključene u alatu kako bi se spriječilo prekomjerno prikupljanje podataka, kaže on.

Naglašava da sistem ne prikuplja sadržaj sa samih uređaja.

Policija već testira ove sisteme

Prošlog mjeseca Bajron Tau, izvještač neprofitne organizacije NOTUS Instituta za novinarstvo Olbriton, otkrio je da je sličnu tehnologiju nejmačke kompanije Jenoptik testirala američka policija u dva okruga u Teksasu, iako je nejasno koliko je široko korištena.

Jenoptik nije odgovorio na zahtjeve za komentar u vreme objavljivanja ovog članka.

Gvarilja kaže da su nove tehnologije zapravo Stingray, samo pod drugim imenom".

Stingray je alat za nadzor koji izgleda kao toranj mobilne telefonije i prikuplja podatke o svim mobilnim uređajima u oblasti.

Zbog mogućnosti prikupljanja informacija o nevinim građanima, ovi alati su izuzetno kontroverzni, a neke američke države zahtjevaju odobrenje naloga za njihovu upotrebu.

Leonardov sistem takođe može da "prevari vaš uređaj da mu pošalje signal i koristi ga da vas prati gdje god da krenete. Samo zato što je drugačija vrsta signala ne znači da je bezopasan", kaže Gvarilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije