Moto sport

Bivši as Ferarija tužio F1, traži titulu iz 2008. godine

Bivši as Ferarija tužio F1, traži titulu iz 2008. godine
Foto: Tanjug/AP | Bivši as Ferarija tužio F1, traži titulu iz 2008. godine

Bivši vozač Ferarija Brazilac Felipe Masa podnio je tužbu Visokom sudu u Londonu protiv vodstva Formule 1, njenog bivšeg vlasnika Bernija Eklstona i upravnog tijela Međunarodne automoblističke federacije (FIA), zbog ishoda svjetskog prvenstva 2008.

Brazilac traži titulu iz te sezone i novčanu nadoknadu. 

U sudskom dokumentu koji su dostavili Masini predstavnici navodi se da je procjena njegove finansijske štete zbog gubitka titule za jedan bod 82 miliona dolara plus kamate. Taj iznos predstavlja razliku u plati za ostatak karijere i novcu od sponzorstava i komercijalnih prilika, kao i bonus od 2 miliona dolara koji bi dobio od Ferarija da je osvojio prvenstvo.

“Uvijek sam govorio da ću se boriti do kraja. S obzirom da su FIA i FOM odlučili da ništa ne urade, nastojaćemo da ovu istorijsku nepravdu ispravimo sudskim putem. Sada je na advokatima i oni su u potpunosti ovlašteni da učine sve što je potrebno kako bi osigurali da pravda prevlada u sportu”, rekao je Masa.

Upravno tijelo Formule 1 (FOM) i Međunarodna automobilska federacija sa sjedištem u Parizu do sada su se uzdržavali od komentara.

Podsjetimo, titula šampiona 2008. godine pripala je Britancu Luisu Hamiltonu, koji je tada vozio za MekLaren. Masini predstavnici dali su sudske dokumente “Reutersu“, u kojem se navodi da je tužba podnijeta 11. marta 2024. godine.

Masa (42), želi da FIA prizna da je prekršila svoja pravila propustom da odmah istraži nesreću na Velikoj nagradi Singapura 2008., koja je postala jedan od najvećih skandala u sportu sljedeće godine. Citirao je Britanca, koji sada ima 93 godine, da je trka u Singapuru bila otkazana, "Masa bi postao svjetski prvak". 

Podsjetimo, tiokom te trke vozač Renoa Nelson Pike Jr. je izletio sa staze i zabio se u zid, a kasnije je otkriveno kako je to napravio namjerno kako bi pomogao timskom kolegi Fernandu Alonsu. Trka je to u kojoj je Luis Hamilton osvojio treće mjesto, a Masa je završio na tek 13. poziciji zbog brojnih problema s bolidom. Na kraju je ta trka bila presudna jer je Hamilton odnio naslov prvaka sa 98 bodova, jednim više od Mase.

Masa je tokom karijere, koju je okončao 2017. godine, ostvario 11 pobjeda, a ukupno je 41 put bio na jednom od stepenica pobjedičkog postolja. Vozio je za Zauber, Ferari i Vilijams. On je od 2006. do 2013. godine vozio za Ferari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije