Moto sport

Botas želi u Abu Dabiju debitovati za Alfu Romeo

Botas želi u Abu Dabiju debitovati za Alfu Romeo
Foto: Facebook | Botas želi u Abu Dabiju debitovati za Alfu Romeo

Valteri Botas već razmišlja o tome da odradi postsezonski test u Abu Dabiju s Alfa Romeom kako bi što prije ušao u dinamiku rada za 2022. godinu. Naravno, prvo bi se morao dogovoriti s Mercedesom, jer Finac ima ugovor do kraja godine.

Tradicionalni test za kraj sezone u Abu Dabiju već je 2020. dao mnogo toga za razgovor zbog zahtjeva vozača koji su mijenjali timove i odluka koje je FIA ​​morala donijeti.

Bliži se kraj sezone i već je mnogo onih koji su se okrenuli prema 2022., tako da je testiranje na stazi Yas Marina ponovo u opticaju.

Botas će se pridružiti Alfa Romeu 2022. godine, ali finski vozač želi prvi okusiti momčad na testu u Abu Dabiju. Tim sa sjedištem u Hinvilu jedan je od ekipa koji su najviše kompromitirali ovogodišnje performanse kako bi se fokusirali na slijedeću godinu.

U tom smislu, testiranje ne bi bilo funkcionalno gledajući performanse, ali bi bilo korisno započeti sa zajedničkim radom.

"Bio sam prije nekoliko sedmica u fabrici. Dobra je fabrika, imaju sve kapacitete da budu jaka momčad. Mislim da ovogodišnji bolid nisu baš toliko razvijali, tako da ne očekujem od njih veliki napredak u ovoj godini – od januara gledaju prema idućoj godini. Test tek treba potvrditi. Vidjet ćemo, ali nadam se da, da (ću biti na testu)", kaže Bottas.

Međutim, Valteri bi trebao Mercedesovo dopuštenje za provođenje ovog testa, jer s njima ima ugovor do kraja godine. Glasnogovornik njemačkog tima rekao je da nema razloga za zabranu Valterijevog sudjelovanja u testovima: u stvari, oni već "rade na tome".

Šef Alfa Romea, Frederik Vasur je također insistirao na potrebi da se postigne dogovor s Mercedesom. Francuz vjeruje da bi to bila dobra polazna tačka za početak saradnje.

"Moramo razgovarati s Mercedesom, a naravno, moramo se dogovoriti. Nadam se da ćemo nešto pronaći. Ugovor je ugovor i on (Bottas) ima ugovor do kraja godine, tako da moramo pronaći rješenje. Iako će slijedeće godine bolid biti potpuno drugačiji, dobra je vježba za obje strane napraviti test i imati iskustvo zajedničkog rada", pojašnjava Vasur.

"Mislim da ima smisla da odradi test s nama, bit će to dobra prilika. Više se radi o izgradnji odnosa između momčadi i vozača", jasan je šef Alfa Romea.

(F1Racing.BIH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije