Moto sport

DTM debituje u Monci 2020. godine

DTM debituje u Monci 2020. godine
Foto: N.N. | DTM debituje u Monci 2020. godine

​DTM organizator i uprava Nacionalnog autodroma Monca sklopili su sporazum o održavanju runde njemačke premijum turing serije na legendarnom “Hramu brzine” u sezoni 2020., prenosi Serbiaring.

Treća najstarija namjenski građena trkačka pista na svijetu nikada dosad nije bila na DTM programu. Karakterišu je velike brzine, dugački pravci i relativno mali broj krivina.

Italija je značajno tržište za sva tri u DTM-u prisutna proizvođača, Aston Martin, Audi i BMW. Već sada se očekuje da će Monca prirediti jedinstveni izazov za pilote i timove serije, jer će tu automobili dostizati najveće brzine u sezoni, u zoni od preko 295 km/h.

Takođe, predviđeno je da će na krugu od 5.793 metra vozači procentualno provoditi najviše vremena na punom gasu.

“Monca ima legendarni status među svim ljubiteljima auto-sporta na planeti i jedna je od najuzbudljivijih staza na svijetu”, izjavio je DTM direktor Gerhard Berger. “Karakteristike staze obećavaju dvoboje točak uz točak pri velikim brzinama, kao i dobre prilike za preticanja.”

I sam bivši gran pri vozač, Berger je jednu od svojih najbolje upamćenih pobeda postigao upravo u Monci. Desilo se to 1988, kada je Austrijanac – na tom od svih mjesta – doneo jedini sezonski trijumf Ferariju u godini kojom su dominirali bolidi Meklaren-Honde.

Monca će dogodine postati četvrta italijanska pista na kojoj će se DTM takmičiti. Muđelo je bio na kalendaru između 1994. i ’96, zatim ponovo u 2007. i ’08. Serija je na Adriji bila tri puta: 2003, ’04 i ’10. Na Mizano je DTM išao u dva navrata, prošle i ove godine.

DTM organizator zahvalio se Mizanu na dvogodišnjem partnerstvu i naznačio da u sledećem koraku namjerava da podigne svijest o šampionatu u ovoj zemlji, što će postići trkanjem na najpoznatijoj od svih tamošnjih staza, uz to i zgodno smještenoj u široj okolini Milana.

Sa svoje strane, uprava Nacionalnog autodroma Monca ponosna je što će prvi put ugostiti prestižno takmičenje i najavila je da će za publiku prirediti spektakl koji će prevazići auto-sportski značaj i navijačima pružiti iskustvo bez presedana.

Tačan datum DTM trkačkog vikenda u Monci, kao i cijeli kalendar za iduću sezonu, biće objavljeni u oktobru.

 (Serbiaring.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije