Moto sport

Dakar reli: Sajnc ulazi s velikom prednošću u posljednje dvije etape

Dakar reli: Sajnc ulazi s velikom prednošću u posljednje dvije etape
Foto: AP | Dakar reli: Sajnc ulazi s velikom prednošću u posljednje dvije etape

Španac Karlos Sajnc, dvostruki osvajač Dakar relija, sve je bliži trećem naslovu nakon što je u desetoj etapi povećao prednost nad rivalima Naserom Al-Atijahom i Stefanom Peterhanselom na preko 18 minuta.

Etapa u srijedu je bila praćena pogoršanjem vremenskih uslova i, naposlijetku, prekidom zbog snažnog vjetra na 345. kilometru između Harada i Subajatha. Dan ranije, Katranin Al-Atiyah je smanjio Sajncovu prednost na samo 24 sekunde, dok je Francuz Peterhansel došao na prihvatljivih šest minuta i 38 sekundi zaostatka za Špancem.

Ipak, Sajnc je u srijedu vratio prednost još jednom dominantnom vožnjom i novom etapnom pobjedom. Svjetski reli prvak iz 1990. i 1992. godine završio je s 3 minute i 5 sekundi prednosti ispred Poljaka Kube Przigonskog, te 4 minute i 26 sekundi ispred osvajača Dakara iz 2009. Giniela de Villiersa.

Peterhansel je na cilj došao kao desetoplasirani, a Al-Atiyah tek kao sedamnaesti. Sajnc je tako povećao prednost u ukupnom poretku na 18 minuta i 10 sekundi ispred Toyotinog vozača Al-Atiyaha, dok je Peterhansel na trećem mjestu sa samo 16 sekundi zaostatka za drugoplasiranim.

Predzadnja etapa utrke duga 744 kilometra, koja se vozi u četvrtak, posljednja je šansa za pratitelje da smanje zaostatak za Sajncom prije posljednje etape u petak koja je duga samo 447 kilometara.

"U jednom trenutku smo se malo izgubili, na neke dvije ili tri minute. Zbog jednog pogrešnog skretanja vozili smo dodatnih 20 kilometara. Tako se to desilo", priznao je Al-Atiyah kako je Sajnc došao do velike prednosti.

Amerikanac Riki Brabek je drugim mjestom u kategoriji motocikala povećao svoju prednost u ukupnom poretku na preko 25 minuta u odnosu na Čileanca Pabla Kvintanilju, dok je aktuelni prvak Tobi Prajs i dalje četvrti.

Još jedan Amerikanac, Mič Gatri Junior došao je do treće etapne pobjede u SSV klasi, ispred Bladea Hildebranda, svog kolege iz Red Bull Off-Road Junior Program tima.

U ovoj kategoriji, Guthriev sunarodnjak Kejsi Kari i dalje drži veliku prednost od 46 minuta i 40 sekundi ispred Rusa Kariakina i branitelja naslova Šaleka Lopeza, koji sada zaostaje više od sat vremena za vodećim.

Niz Rusa Andreja Karginova od četiri uzastopne etapne pobjede u klasi kamiona konačno je zaustavljen, no njegov sunarodnjak Anton Šibalov uspio je da skine samo 2 minute i 27 sekundi od velike prednosti koju ima Karginov u ukupnom poretku.

Čileanac Ignasio Kasale završio je loš dan sa zaostatkom od gotovo 45 minuta za pobjednikom etape u klasi quadova, no ipak je i dalje ima prednost u ukupnom poretku. Sada Francuz Simon Vitse zaostaje za njim 16 minuta i 18 sekundi.

Ovogodišnje izdanje Dakar relija trebalo bi zavšiti u petak, dvanaestom i posljednjom etapom s ciljem u Kidiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije