Moto sport

Debituje novi motocikl sa "čulom" vida

Debituje novi motocikl sa "čulom" vida
Foto: N.N. | Debituje novi motocikl sa "čulom" vida

Verge Motorcycles, finski proizvođač električnih supermotocikla, najavio je sigurnosne dodatke na svom premijum električnom modelu TS Ultra.

Verge TS Ultra sada ima šest kamera, kao i prednje i zadnje radare visoke rezolucije koje pokreće revolucionarni Starmatter Vision, odnosno omugućava mu pregled oko motocikla (360 stepeni). Ova tehnologija koristi AI i mašinsko učenje kako bi poboljšala vozačevu sigurnost.

Mada su funkcije aktivne sigurnosti prisutne u automobilskoj industriji već godinama, njena implementacija u motocikle predstavlja tehnološki izazov. Ugrađeni hardver i softver omogućavaju motociklu da analizira svoje okruženje i vozaču daje upozorenja u realnom vremenu.

To uključuje obavještenja o vozilima koja se približavaju otpozadi ili o vozilima koja su blizu pri promjeni saobraćajne trake. Središte sistema je informacioni ekran, koji se nalazi uz volan. Obnovljeni Verge TS Ultra i Starmatter Vision debitovaće na CES-u u Las Vegasu od 9. do 12. januaru.

Motor ima 150 kW, 1200 Nm maksimalnog obrtnog momenta, do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi i ima maksimalnu brzinu 200 km/h. Domet mu je oko 375 km.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije