Moto sport

F1 osudila izjavu Pikea prema Hamiltonu

F1 osudila izjavu Pikea prema Hamiltonu
Foto: Ilustracija/Arhiva | F1 osudila izjavu Pikea prema Hamiltonu

​Čelnici Formule 1 osudili su danas izjavu trostrukog svjetskog šampiona Brazilca Nelsona Pikea, koji je rasistički govorio o vozaču Mercedesa Britancu Luisu Hamiltonu, prenosi BBC.

Britanski mediji podsjećaju da je Pike, koji je bio u šampion 1981, 1983. i 1987. godine, upotrijebio rasistički izraz kada je govorio o Hamiltonu u brazilskom podkastu.

"Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema mjesta u društvu. Luis je ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća različitost i uključivost su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1", navodi se u saopštenju čelnika F1.

Pike (69) je izvrijeđao Hamiltona kada je komentarisao prošlogodišnji incident između vozača Mercedesa i Maksa Festapena tokom trke za Veliku nagradu Velike Britanije. Povodom izjava brazilskog vozača oglasila se i ekipa Mercedesa.

"Osuđujemo svaku rasističku uvredu. Luis vodi naš sport u borbi protiv rasizma, i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje", saopštio je Mercedes.

Nelson Pike je otac Ferstapenove partnerke Keli Pike, a tokom profesionalne karijere često je davao kontroverzne izjave.

Ferstapen je trenutno prvi u generalnom plasmanu vozača sa 175 bodova, dok je Hamilton na šestom mjestu sa 77 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije