Moto sport

FIA dala odobrenje, stiže novi tim u F1

FIA dala odobrenje, stiže novi tim u F1
Foto: Andretti autosport | FIA dala odborenje, stiže novi tim u F1

Nakon mjeseci razmatranja, prijava tvrtke Andretti Formula Racing LLC je odobrena.

Ranije ove godine, FIA je otvorila formalni proces prijavljivanja za nove timove koji će se pridružiti već 2025. godine, godinu dana prije stupanja na snagu novih tehničkih propisa.

U F1 postoji 10 timova od sezone 2017., a Haas je posljednja koja se smjestila u najbrži oktanski 'cirkus'.

Prošle godine, Andretti Global najavio je svoje planove za pridruživanje Formuli 1, a u januaru ove godine potvrdio vezu s Cadillacom, što bi omogućilo da poznata automobilska marka stigne s njim u ovaj sport.

Andretti predstavlja uspješne timove u seriji NTT IndyCar, kao i u kategoriji potpuno električnih automobila Formule E. Kao dio povećanog ulaganja u moto sport, Andretti je predstavio planove za izgradnju potpuno novog sjedišta za utrke u Fishersu, Indiana.

To je omogućilo napredak zajedno s tri druga podnositelja zahtjeva do faze 2 procesa, koja ih je procjenjivala na temelju njihovih sportskih i tehničkih sposobnosti, sposobnosti tima da prikupi i održi dostatna sredstva za sudjelovanje u prvenstvu na takmičarskoj razini, zatim iskustvo tima i ljudski resursi.

Uz odobrenje FIA-e, odluku sada mora donijeti sama F1, a upravno tijelo potvrđuje da su njegovi nalazi proslijeđeni Upravi Formule 1 (FOM) za 'komercijalne rasprave'

Inače, Andretti je 'jedini tim' koji je ispunio određene zahtjevane kriterijume.

"FIA je bila vrlo jasna u uspostavljanju strogih kriterija za prijavu od samog početka postupka iskazivanja interesa. Naš cilj, nakon rigorozne dubinske analize tijekom faze prijave, bio je odobriti samo potencijalne prijave koje su zadovoljile postavljene kriterije i pokazale da će dodati vrijednost sportu", rekao je predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem.

On je potom dodao:

"FIA je dužna odobriti prijave koje su u skladu sa zahtjevima za prijavu iskaza interesa i mi smo se pridržavali te procedure pri odlučivanju da će prijava Andretti Formula Racing LLC prijeći u sljedeću fazu procesa prijave. Donoseći tu odluku, FIA djeluje u skladu s direktivama EU o sudjelovanju i razvoju moto sporta. Andretti Formula Racing LLC bio je jedini subjekt koji ispunjava kriterije odabira koji su postavljeni u svim materijalnim aspektima. Čestitam Michaelu Andrettiju i njegovom timu na temeljitoj predaji. Također želim zahvaliti svim budućim timovima na interesu i sudjelovanju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije