Moto sport

FIA naredila timovima F1 da hitno riješe probleme na bolidima

FIA naredila timovima F1 da hitno riješe probleme na bolidima
Foto: Tanjug/AP ilustracija | FIA naredila timovima F1 da hitno riješe probleme na bolidima

LONDON - Međunarodna automobilska federacija (FIA) najavila je večeras hitne mjere kako bi se smanjilo "poskakivanje" bolida tokom trka u šampionatu Formule jedan, prenosi "Skaj sport".

Vozači su se prošle nedjelje poslije trke za Veliku nagradu Azerbejdžana žalili na bolove u leđima zbog poskakivanja bolida. Najviše primjedbi imali su vozači Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel.

U saopštenju se navodi da je FIA hitno reagovala u interesu zdravlja i bezbjednosti vozača zbog aerodinamičkog fenomena koji izaziva ogromne vibracije u bolidima F1.

"FIA želi da svi timovi izvedu neophodna prilagođavanja kako bi se smanjio i eliminisao ovaj fenomen. Planiramo da nametnemo kvantitativno ograničenje prihvatljivog nivoa vertikalnih oscilacija šasija bolida. FIA će sazvati tehnički sastanak sa svim timovima kako bi se definisale mjere koje imaju za cilj smanjenje ovog aerodinamičkog fenomena", stoji u saopštenju FIA.

Na kraju saopštenja se navodi da je FIA morala da interveniše poslije konsultacije sa lekarima, a u interesu bezbjednosti vozača.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena u nedjelju za Veliku nagradu Kanade na stazi u Montrealu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije