Moto sport

FIA objavila nekoliko promjena uoči Australije

FIA objavila nekoliko promjena uoči Australije
Foto: Tanjug/AP | FIA objavila nekoliko promjena uoči Australije

Uoči treće trke prvenstva u Australiji FIA je povećala širinu startne pozicije za 20 centimetara nakon što su ove godine već dvojica vozača kažnjena zbog nepropisnog pozicioniranja na startu, a u petak će testirati i centralne vertikalne linije koje će ostati ako se pokažu korisnima za vozače.

Vidljivost već dugo nije jača strana F1 bolida, a posebno od prošle godine otkako su uvedeni 18-inčni točkovi i usmjerivači vazduha s unutrašnje strane prednjih točkovva koji u kombinaciji s halo zaštitom i niskom pozicijom sjedenja vozačima narušavaju vidljivost, donosi MaxF1.net.

Esteban Okon se na prvoj trci sezone u Bahreinu pogrešno pozicionirao na startu, kao i Fernando Alonso u Saudijskoj Arabiji, a obojica su kažnjeni s po pet sekundi.

Iako je širina startne pozicije još prošle godine proširena za 20 cm, s 2.3 na 2.5 metara, uoči treće utrke sezone u Melburnu FIA se odlučila za još jedno proširenje od 20 cm na ukupno 2,7 metara.

Kako bi dodatno olakšali posao vozačima, FIA je u Australiji odlučila isprobati središnju vertikalnu liniju dužine oko tri metra, a vozači će svoje dojmove reći nakon slobodnih treninga u petak kada se na kraju svake sesije isprobavaju startovi.

Ukoliko se vozači pozitivno izjasne oko pomoćnih linija one će ostati na stazi do kraja vikenda, a koristit će se i na svakoj idućoj trci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije